Szczecin - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Szczecin

Rejseliv > Tur til Polen 2019
Szczecin

Campingturen til Polen bekræftede os i, at størstedelen af befolkningen har et meget stærkt forhold til deres kirke og religion. Vi startede vores tur rundt i Polen med nogle dage i Szczecin/Stettin. Det var et gensyn, idet vi i flere omgange har besøgt byen tilbage i 80’erne, hvor vores datter med sit musikskolekor var på udveksling med et kor dérfra. Vi var den gang med i Polen som forældreled-sagere. Her var vi bl.a. med vores værtsfamilie til gudstjeneste i Sankt  Jakobs-katedralen - tæt hen mod kommunisttidens sidste krampetrækninger. Den gang var kirken Solidaritets-bevægelsens "tilflugtssted" - ikke fysisk, men i høj grad åndeligt. Den dag i dag mindes man overalt de voldsomme omvæltninger i 70’erne og 80’erne, - også i kirkerne.





Naturligvis ville vi gense kirken, som siden 1982 har haft status af domkirke, - i dag flot restaureret. Der foregår stadig reparationsarbejder - især på nordsiden af kirken. Siden Murens fald har kirken, som stammer fra 1300-tallet, bl.a. generhvervet de fine spir, som den i sin tid var bygget med. Tårnet har nu sin oprindelige højde på 119 m, Pommerns højeste. Vi husker kirken fra dengang som trist, mørk og misligholdt. I dag stråler den.

Kirkerummet er meget stort; 10.000 mennesker er der plads til iflg. litteraturen og plancher i kirken. Vi snakkede om, at det i så fald måtte være tale om stående kirkegæster. Så mange kan vi ikke forestille os, at der kan arrangeres siddepladser til.

For at være ærlige, så var der ikke ret meget af Stettin, vi kunne genkende idag. Bybilledet, som vi havde på nethinden fra 80’erne og i fotoalbummet, var totalt forandret, - nøjagtig som det er sket med så mange større, østeuropæiske byer. Jeg hørte engang ordet "macdonaldisering" - og det rammer vist meget godt. Stål, glas og beton dominerer meget af det nye  byggeri i Stettin, og meget af det ældre byggeri er renoveret. Men bevæger man sig væk fra hovedstrøgene, finder man dog hurtigt noget fra "dengang". Men kulbunkerne på fortovene ved den ældre boligmasse er væk. Ligesådan med lugten fra kulfyringen.
Det mægtige kirkerum fremtræder i dag lyst og imødekommende.


I forbindelse med renoveringen har kirken fået flotte glasmosaikker. Temaet her er tydeligt symbol på Stettin som havne- og søfartsby.















Den gamle havneport, Brama Portowa - godt gemt bag sporvognsledninger og lygtepæle...
















Disse 3 billeder er fra Wały Chrobrego. Her ligger nogle af byens mest statelige bygninger som Nationalmuseet, Det Maritime Universitet og Amtsrådhuset.

Anlægget er bygget fra 1902 til 1907.
Stettin blev under 2. Verdenskrig næsten jævnet med jorden - med undtagelse af dette gamle torv Ulica Sienna med disse farvestrålende renæssancehuse.


Borggården i De Pommerske
Fyrsters Slot.
Slottet bruges til kultur- og koncertoplevelser.











Bagsiden af De Pommerske Fyrsters Slot.














Mindesmærke for de 16 personer, som i 1970 døde under opstanden mod styret på denne plads, som i dag bærer navnet Solidaritetspladsen. Til højre i billedet Fyrsteslottets tårne.

Over for Solidaritetspladsen ligger den nye koncertsalsbygning, Filharmonia. Den gamle, røde bygning med antennerne er Politiets Hovedkvarter.
Plancheudstilling om 1970-opstanden og Solidaritetsbevægelsen, Solidarność.
Et eksempel på en smukt renoveret gade...
















- Et eksempel på det modsatte. Bortset fra taget er der ikke sket meget med denne bygning - sikkert ikke engang inden døre...

 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold