Bag et kamera - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Bag et kamera

Interesser > Foto








50 år bag et kamera

For mine konfirmationspenge købte jeg i 1960 mit første kamera, et brugt 6x6 bælgkamera, et Zeiss Ikon Ikonta.
Min morbror Hans i København havde skaffet mig kameraet. Han var en meget dygtig amatørfotograf med et mørkekammer, som blev indrettet i lejlighedens badeværelse. Han var mit store idol og første læremester "udi fotokunsten".

Gennem årene i mellemskolen blev Ikonta’en brugt flittigt; alt og alle, jeg kom i nærheden af, blev fotograferet. Ret hurtigt købte jeg noget brugt mørkekammerudstyr, fremkalderdåse og forstørrelsesapparat mv. Et lille værelse ved siden af badeværelset hjemme hos mine forældre kunne mørkelægges og

indrettes til formålet. Min faste fotohandler var i mange år Brdr. Løkke i Tønder, hvor jeg blev rigtig gode venner med indehaveren Axel.

Jeg kunne desuden godt lide at tegne – var faktisk ret god til det. Det skyldes ikke mindst en meget inspirerende formningslærer, jeg havde i mellemskolen på Tønder Kommuneskole. Kurt Johansen hed han. Han lærte mig meget om komposition, perspektiv, dybde osv.

Det var desuden i de år, jeg drømte om senere i livet at skulle ud og opleve verden, lave fotoreportager i tekst og billeder. De dengang kendte globetrottere Jørgen Bitsch og Arne Falk-Rønnes bøger og ugebladsartikler blev slugt råt og ukritisk.


 
 
 

Billeder fra den første tid som fotograf
Se billederne i stor størrelse ved at klikke på dem.

Efter realeksamen kom jeg i 1963 i lære som fotoelev hos den dengang meget kendte fotograf Gabs i Tønder. Ikke kun var han kendt som en eminent dygtig fotograf, men også som en amatørmeteorolog med sans for PR. Gabs var en meget inspirerende - og krævende - læremester. Han fornemmede min interesse for billedopbygning, belysning osv. Når vi fx var på vej ud til en fotoopgave, kunne han pludselig standse bilen og udbryde: Junior, prøv og kig derude til venstre. Kan du se linjerne? Læg mærke til, hvordan lyset forstærker kurverne i bakkerne derovre…

I dag er jeg taknemlig for, at Kurt Johansen og Gabs "kom forbi i mit liv"…

Her er jeg fotograferet sammen med fra venstre: Grethe, Christa og Ina.


Efter godt et par års elevtid hos Gabs var jeg kommet til den erkendelse, at jeg nok skulle være lærer i stedet for fotograf, - og gerne formningslærer.

I løbet af seminarieårene fortsatte fascinationen for foto udformindsket. Ved siden af studierne tjente jeg lidt håndører ved at tage portrætfotos af de medstuderende. Mest piger, som skulle have billeder til deres nye kæreste. Pligtige praktikrapporter blev afleveret – og accepteret – som fotoreportager med lidt tekst og mange billeder.
Et amatør-rockorkester i Tønder fik lavet nogle billeder til pladeomslag ude i deres øvelokale, et cementstøberi i udkanten af byen.
I løbet af seminarieårene købte jeg en Minolta Autocord 6x6; det var kram, som kunne tage superskarpe billeder. Det kamera har jeg endnu i min samling af gamle kameraer. Det samme gælder en Minolta SRT 101, som der også blev råd til.

Jeg var så heldig at gå i klasse med en fyr fra Padborg, som havde samme fotopassion som jeg. Erik og jeg tog på cykelture sammen, hvor vi fotograferede alt muligt. Erik var – og er stadig – meget naturkyndig. Han havde biologi på linje, så vidt jeg husker. Han var en dygtig fuglefotograf.
Ret hurtigt blev jeg engageret i skolebladsarbejde på seminariet. Den daværende redaktør ville gerne have en med i redaktionen, som kunne levere billeder til bladet. I en periode var jeg blevet redaktør for skolebladet. I den egenskab tog jeg en weekend til skoleblads-konference på seminariet i Ranum. Her faldt jeg for den flotteste pige på Ranum Seminarium. Hun har nu været min kone i 44 år.

Her er et af mine billeder af min seminariekammerat Ulla brugt som forside i en reklame for seminariet, som var lukningstruet.


Efter seminarietiden var jeg i 13 måneder militærnægter på Tønder Museum, hvor jeg ind mellem alt mulig andet museumsarbejde bl.a. løste forskellige fotoopgaver.

Museets daværende direktør var ekspert i Tønder-sølv, og jeg tog et utal af billeder af sølvtøj plus andre museumseffekter i magasinerne.

På billedet er jeg i færd med at sortere kartotekskort over sølvtøj.

1971 blev Kitta og jeg som nyuddannede lærere ansat i Kalundborg på Sigrid Undset Skolen, en specialskole under den daværende Statens Åndssvageforsorg. Hold da op, nu begyndte vi at få rigtig månedsløn. En helt ny fornemmelse. Også her fandt jeg hurtigt ud af at bruge fotografiet i arbejdssammenhæng. Der gik ikke ret mange år, før jeg fik lov at indrette et lille mørkekammer i skolens kælder, hvor jeg bl.a. oplærte et lille p-fagshold i at fremkalde og lave de billeder, som vi sammen havde været ude at fotografere.
Desuden brugte Kitta og jeg mange billeder til hjemmelavede undersvisnings-materialer.


Da vi i 1970’erne fik vores 2 børn, blev det startskuddet til en ny fotoaktvitet: Børnefoto. Det blev til ustyrlige mængder af billeder, - så mange, at mange optagelser kun nåede til at ligge som ukopierede, sort-hvide negativer.

Nu er det børnebørnene, det gælder - men digitalt.

Tilfældigheder gjorde, at jeg begyndte at få kontakt med vores to lokale dagblade i byen, Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad. Et af vores nabohuse brændte ned til grunden en forsommerdag, og jeg var på pletten med kameraet. Jeg ringede til Folkebladet, om de var interesseret i billeder fra branden… Naturligvis! Billedet kom på, og jeg fik den sædvanlige amatørbetaling: en klatskilling fra "diversekassen" + en ny sort/hvid-film. Jeg fik blod på tanden, så det blev yderligere et par billeder, når jeg var løbet ind i noget, som jeg mente kunne interessere andre at læse om.

Mit ansigt var blevet kendt på redaktionen, så da en af avisens faste fotografer blev langtidssygemeldt, fik jeg nogle fritidsopgaver, brand, trafikuheld, receptioner osv. Nu blev det honoreret efter Pressefotografforbundets prisliste, som jeg havde bestilt hos forbundet.
Det accellererede, men jeg var meget bevidst om, at der gik en skarp skillelinje mellem mit lærerjob og mit bijob. Det var en klar aftale med skolelederen, men ellers var det OK. Jeg sørgede for, at mine foto-tjanser faldt uden for arbejdstid, som regel i weekenderne.
Pressearbejdet førte til kontakt med store industrikoncerner, autoforhandlere, reklamebureauer, ingeniørfirmaer osv., for hvem jeg lavede billeder til årsrapporter, annoncer, reklamekampagner osv.

Naturligvis måtte jeg pga. omsætningen hurtigt lade mig momsregistrere som firma, hvilket til gengæld gav mulighed for nye investeringer, som kunne trækkes fra. Jeg drev bierhvervsvirksomhed i 8-10 år. Da kravene i mit "rigtige job", lærergerningen, steg markant, valgte jeg at stoppe den professionelle side af fotografiet og lukkede firmaet. Det udstyr, som jeg i perioden havde investeret i, købte jeg efter reglerne som privatperson.

Fotointeressen har holdt sig lige intens gennem de mere end 50 år, hvor kameraet har været en del af min personlige udrustning. "Minolta. When you are the camera, and the camera is you", sagde en reklame engang…

Mit udstyr gennem alle årene har jeg beskrevet i afsnittet ’Mine mange kameraer’.

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu