Østrig - Aguntum & Lavant - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Østrig - Aguntum & Lavant

Interesser > Romertiden

I flere år havde vi vidst, at der i Romertiden havde været en vigtig handelsby, Aguntum i nærheden af den østrigske by Lienz i Østtyrol. Byen, der ligger i Drautal, betegnes som den eneste romerske by af betydning i Tyrol. Den var den gang et knudepunkt for eksport af forskellige halv-fabrikata af metaller fra minedrift i Hohe Tauern-massivet. Det var metaller, som var meget eftertragtede længere nede i Romerriget, ikke blot jern, som betragtedes som datidens bedste på markedet, men også fx kobber, guld og sølv.

En vigtig eksportkorridor gik op over passet Hochtor i 2500 meters højde.
I dag kommer man op over passet, når man kører på Gro
βglockner Hochalpenstraβe. Ved Hochtor har man bl.a. fundet gamle, romerske mønter og andre arkæologiske fund, som vidner om, at det for romerne var en vigtig eksportvej.
Ned over det, der i dag hedder Heiligenblut, fortsatte eksportruten ned til Aguntum og op over Dolomiterne og videre ned til den meget vigtige havneby Aquileia længst mod nord i Adriaterhavet.

I 2001 var vi på vej hjem fra Venedig og valgte, som mange gange før, at tage et par ’transitovernatninger’ på Falken Camping i Lienz. Samtidig ville vi denne gang besøge Aguntum, dvs. se udgravningsområdet samt det tilhørende museum. Der var kun 5 km dertil ad Bundesstraβe 100, som faktisk løber tværs gennem, og dermed deler udgravningsområdet. Desuden ville vi se en nabolandsby endnu et par km lidt længere østpå med navnet Lavant. Her ligger ruinerne af en de allerførste kristelige kirker, dvs. fra perioden, hvor det engang så mægtige Romerrige var i forfald.

Når man har set andre udgravninger fra Romertiden rundt i Europa, var det desværre lidt skuffende at se Aguntum. Men to positive ting vil vi fremhæve: Ude i udgravningsområdet fik man fra et udsigtstårn et rigtig godt overblik over de udgravede bygninger. Det har vi ikke set andre steder. Endelig var museet en perle. Her er udstillet en mængde smykker, glasperler, mønter, seletøjsbeslag, rester af husgeråd, små og store figurer osv. Specielt de udstillede glasarbejder vidnede om de gamle romeres eminente, håndværksmæssige kunnen. Og så faldt vi pladask for en lille, fin træmodel af en hestetrukket vogn.

Det er planen, at vi snarest vil genbesøge Aguntum. På museets hjemmeside kan vi se, at der siden 2001 er sket rigtig meget mht. 'museumspædagogik'. Desuden er der blevet bygget helt nye museumsfaciliteter med langt flere udstillede effekter.

Rejseinfo:Parkeringsmuligheder:

Aguntun      Museum │ Arkäologischer Park

Stribach 97
A-9991 Dölsach
46º49’37.44"N  / 12º49’23.30"Ø

Lavant kirkeruin

46º47’45.50"N  / 12º50’07"Ø

Flot, informativ hjemmeside:
www.aguntum.info/

Tilbage til indledning

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu