Andalusien 2013 - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Andalusien 2013

Rejseliv > Charterrejser

Klassiske Andalusien 9. til 17. marts 2013



Vi havde købt rejsen hos Kulturrejser-Europa, som vi havde gode erfaringer med fra vores tur til Madeira i 2012.
Selvom foråret i Andalusien var forsinket som i resten af Europa, havde vi en fantastisk tur.
Vi fløj med Norwegian, og det var udmærket, selvom check-in køen var uendelig lang lørdag morgen kl. 4.45.

Turen var en rundtur, som vist
på kortet.

Vi boede i 4 forskellige byer,
2 nætter i Marbella,
2 nætter i Sevilla,
1 nat i La Carlota og
3 nætter i Granada.

Efterhånden blev vi eksperter
i at pakke kufferter!

Marbella

I 1940'erne var Marbella en lille landsby med 900 indbyggere. I 50'erne startede byen som feriested for de kendte og rige. Adelen i Spanien og kendte skuespillere fra Hollywood var gæster her.
I dag er byen vokset til et indbyggertal på 125.000, og er stadig et jetset sted, hvor bl.a. David Beckham har en residens.

Byen har en meget dyr og imponerende strandpromenade med overdådige mængder af marmor.

Marbella er kendt for store skandaler om korruption.
Et kort rids findes på denne hjemmeside.

Den gamle bydel er absolut et besøg værd. Her er ro, spansk stemning og romantik.

 
 
 

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Gibraltar

I henhold til Utrechttraktaten blev Gibraltar i 1713 overdraget til Storbritannien af Spanien. Gibraltar blev først en britisk kronkoloni i 1830.

Spanien har flere gange resultatløst forsøgt at generhverve Gibraltar. Folkeafstemninger har været afholdt i 1967 og 2002. Her havde indbyggerne lejlighed til at stemme om deres statslige tilhørsforhold. ca. 99% stemte for at bevare tilhørsforholdet til Storbritanien.

Der er en lufthavn på Gibraltar, som blev anlagt i 1939. Den har hovedsagelig militær betydning. Spanien har modsat sig civile ruteflyvninger til øen.

En af de største attraktioner på halvøen er de vildtlevende berberaber. Aberne holder til på Gibraltarklippen, og de er en stor turistattraktion.

I 2009 havde Gibraltar ca. 29.000 indbyggere.

Ronda

Ronda ligger på et klippefremspring, og byen er delt i 2 af den imponernede kløft, El Tajo. Der er 3 broer over canyonen. Den ældste er Puente Romano, også kaldet Puente San Miguel. Broen i midten hedder den gamle bro eller Puente Arabe. Dens nuværende konstruktion stammer fra 1616. Den yngste bro blev påbegyndt i 1751 og færdiggjort i 1793. Den kaldes Puente Nuevo. Den er i dag byens vartegn.

Ronda er en af Spaniens ældste byer. 500 f. Kr. blev byen grundlagt af kelterne. Den fik status som romersk by under Julius Cæsar. Mange kulturer har påvirket byen; keltere, romere, vesigotere og mauere.

Da byen var et optimalt fæstningsværk, holdt mauerne længe stand her. Først i 1485 blev byen indtaget af spanierne.


Byens tyrefægterarena Plaza de Toro er en af Spaniens ældste og mest betydningsfulde arenaer. Enhver matador drømmer om at kæmpe i Ronda.

Sevilla

Sevilla er en storby med 700.000 indbyggere. Der er overvældende mange seværdigheder, og vi nåede kun et lille udvalg.

Sevilla bliver kaldt Spaniens bageovn, men det mærkede vi ikke noget til. Vi oplevede massivt regnvejr, hvilket påvirkede fotomulighederne.

Vi var der i knap 2 døgn, og nåede kun lige at blive forelsket i byen. Der er masser af oplevelser, der venter i fremtiden.

Sevilla har to gange været værtsby for en Verdensudstilling. Første gang var i 1929, hvor en ny bydel blev skabt i forbindelse med Maria Luisa-parken. Anden gang var i 1992, hvor udstillingen blev lagt i byens nordlige ende langs med floden.

Carmona

På vejen fra Sevilla til Granada havde vi en overnatning på Hotel Carmen i La Carlota.
På vejen dertil gjorde vi et ophold i byen Carmona, hvor vi så museet og udgravningerne i forbindelse med Necrópolis Romana, den romerske gravplads. Her fik vi et indblik i de gamle romeres begravelsesskikke, bl.a. med ligbrændinger.
Herefter blev vi af vores chauffør på hele turen, Leonardo, kørt til bymidten, hvor vi havde lidt tid på egen hånd. Kl. 14 havde vores guide en aftale med Santa Clara-søstrene på byens kloster om et besøg. Her fik vi et førstehåndsindtryk af nonnernes liv anno 2013.
Fra Carmona gik turen videre til La Carlota til en enkelt overnatning. Herefter via Córdoba til Granada.

Córdoba

Turen fra La Carlota til Córdoba var meget smuk med frodige, grønne marker. På turen så vi på afstand et solstrømsanlæg, som består af et 115 meter højt tårn, omkranset af 624 bevægelige spejle på hver 120 kvadratmeter. De koncentrerede solstråler opvarmer en kæmpestor vandtank, som producerer vanddamp til en turbine. Generatoren producerer strøm, svarende til ca. 6.000 danske husstande! Det er Europas kraftigste, elproducerende solvarmeanlæg.


Córdoba var Andalusiens hovedstad i både den romerske og den mauriske periode. Moskeen La Mezquita fyldte mere end 2 hektar, og den var den største moské udenfor Mekka. Mere end 850 søjler af bl.a. granit og marmor bærer taget.
Moskeen er bygget ovenpå en romersk helligdom, og der er fundet mosaikgulve under moskeen. Nogle få af disse kan ses gennem ruder i gulvet. Moskeen vender ikke rigtigt i forhold til Mekka, men det har ikke været så vigtigt for araberne på den tid. Den rigt udsmykkede bedeniche, Mihrab, kan ses endnu. Byggeriet varede fra 780 til 1000.

Da området blev erobret af spanierne, blev moskeen heldigvis ikke revet ned. I stedet lavede man et lille kapel inde i moskeeen og byggede under Carlo den 5. en stor katedral. For at gøre plads til kirkerummet, fjernede man 150 søjler.

For os var det turens helt store højdepunkt at se dette prægtige bygningsværk.

Muslimer, kristne og jøder levede fredeligt sammen her i århundrederne op til 1200-tallet. Da jødene og muslimene i 1492 blev forvist fra Spanien af dronning Isabella og kong Ferdinand, var de fleste af dem allerede flyttet fra Córdoba. Den jødiske filosof Moses ben-Maimon levede og virkede i Córdoba i mange år, indtil han blev forvist. Men den lille synagoge, han tilhørte, findes endnu.

Granada

Granada er med sin beliggenhed så tæt på bjergkæden Sierra Nevada en af de smukkeste byer, vi nogensinde har besøgt. Dertil kommer, at stemningen i byen er noget helt for sig selv. Byen har omkring 250.000 indbyggere, er altså lidt mindre end Århus. Den er universitetsby med imponerende 60.000 studerende, fordelt på 122 afdelinger rundt i byen. De studerende kan vælge mellem 75 forskellige studieretninger.
Granada betragtes som Andalusiens kulturelle hovedstad. Byens altoverskyggende seværdighed er det mægtige, gamle fæstningsanlæg Alhambra, som regnes som et af Europas smukkeste og bedst bevarede eksempler på islamisk arkitektur og håndværk.
Dagligt lukkes der op for max. 6.600 besøgende, hvilket vi fik at mærke i form af meget stærk styring af besøgsgrupperne. Fire gange skulle vores billetter scannes, så vagterne havde styr på, hvem og hvor mange, der var de forskellige steder. Vores lokale guide Robert havde nogle hårde timer med at holde styr på sine ivrigt fotograferende - og lyttende danskere. Robert havde en kolossal viden om Alhambra, som han formidlede på en kompetent, men samtidig levende og til tider humoristisk måde.

 
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu