Anders Fisker - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Anders Fisker

Slægt > Emigranter USA 1
Svens tipoldemors søsters mand og sønner:

Anders Fisker
1836 - 1897
Anders giftede sig med Maren Erichsen den 6. november 1866 i Bedsted Kirke. De næste 6 år fik de rigeligt brug for kirken. Deres første barn var dødfødt, derefter fik de med 2 års mellemrum 3 sønner. Under den yngste søns fødsel døde Maren, men barnet overlevede.

Anders drev et lille landbrug, som han sikkert ikke kunne leve af, og hvordan han har klaret en så vanskelig situation, ved vi ikke. Han giftede sig aldrig igen, så måske har børnene været i pleje de første år.

Bedsted Kirke

Anders havde en 10 år yngre bror, der emigrerede til USA omkring 1864. I 1870 var han arbejder i Louisville, Cass County, Nebraska. Omkring 1880 boede han i Wyoming, og han har helt sikkert været medvirkende til, at Anders tog den store beslutning at emigrere til Amerika med sine sønner.Kortet er fra 1893
Da Maren døde, boede familien i Øster Terp. Måske var det også adressen i 1880. Her opgives bopælen til Lügumkloster. Som det fremgår af kortet ligger de 2 steder tæt på hinanden.

Anders rejser fra Hamborg med et engelsk rederi. Rejsen går over Liverpool, som det er tilfældet for de fleste, der udvandrer. Med sig har han kun 2 sønner, Peter og Martin. Den mellemste søn, Iver mangler på passagerlisten. Hvad kan der være sket? Måske har Iver haft feber og været meget syg, så han ikke har fået lov til at komme ombord. Og hvem har så taget sig af ham?

Trods hjælp fra gode mennesker i USA er det ikke lykkedes at finde ud af, hvornår Iver kom til USA, men han var der i hvert fald i 1885.

24. april 1880 stævner skibet ud fra havnen i Hamborg. Anders's navn er blevet lidt tysk: Andreas Fischer.....


Ud fra dette skulle man tro, de rejste med Gipsy Queen til New York, men det gjorde de ikke. I Liverpool kom de på et andet skib, som sejlede dem til Philadephia i Pennsylvania. Om det var planen, da de tog hjemmefra, kan vi ikke vide. Det kunne måske også skyldes problemer med skibet.

Fra Liverpool sejlede de med dampskibet "SS Illinois" og ankom til Philadephia den 15. maj 1880.Nedenstående viser yngste søn. Passagerliste her. Læg mærke til, at familien nu er blevet engelsk.

Der har været fart på Anders, da han ankom med sine sønner. Fra Philadelphia til Wyoming er der ca. 2.500 km. Han har helt sikkert taget toget - og kendt sin brors adresse.
Den 12. juni 1880 var der folketælling i Rock Creek, Carbon County, Wyoming, og den lille, nyankomne familie er talt med. De skulle være til stede 1. juni for at blive talt med. Det var 15 dage efter, de ankom med skibet på østkysten.

Folketælling 1880 Rock Creek, Carbon County, Wyoming
Fisher Peter, white, male, 30 years, head, stock raiser, born in Schleswig
Fisher Anderson, white, male, 38, brother, stock raiser, born in Schleswig
Fisher Peter, white, male, 12, nephew, at home, attended school, born in Schleswig
Fisher Martin, white, male, 7, nephew, at home, attended school, born in Schleswig

Se opslaget

Dette bekræfter, at Iver ikke var med i Amerika i første omgang. Peter havde taget hånd om sin bror, delt bolig og fundet arbejde til ham. De arbejdede begge som 'stock raisers', altså kvægopdrættere. Var de vaskeægte cowboys?

En camp i Rock Creek, Wyoming.
Billedet er taget 1870.

Tænk, at have bevæget sig så langt væk - til et bjergrigt landskab - udføre arbejde, man ikke anede hvad gik ud på - sende sine drenge i skole for at lære et fremmed sprog - være bekymret for det barn, han har måttet lade blive derhjemme.

Næste spor af familien finder vi i 1885. Her boede broderen Peter Fisher i Dannebrog i Nebraska på en farm, han havde giftet sig til. Iver, som nu var i Amerika, boede i samme lille, danske by. Han var tjenestekarl hos en dansk familie:

Folketællingen 1885,  Nebraska, USA
Hus 112, Dannebrog, Howard County, Nebraska, USA. Distrikt 424.
Hans Nielsen, 30 år, farmer, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Else Marie Nielsen, 24 år, hustru, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Frederik Nielsen, 1 år, søn, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Cecilia Nielsen, 7 måneder, datter, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Iver Fisher, 14, ugift, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.                                  

Martin boede også i Dannebrog, men hos en anden familie:

Folketællingen 1885,  Nebraska, USA
Hus 93, Dannebrog, Howard County, Nebraska. Distrikt 424.
L. G. Massen [Madsen?], farmer, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Christine Massen [Madsen?], hustru, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Lewis Massen [Madsen?], søn, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Lillie Massen [Madsen?], datter, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Christoffer Massen [Madsen?], søn, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Bernhardt Massen [Madsen?], søn, født i Nebraska, begge forældre født i Danmark.
Harrold Jorgensen, tjenestekarl, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Martin Fisher, tjenestekarl, født i Danmark, begge forældre født i Danmark.
Rasmus Nielsen, tjenestepige[?], født i Danmark, begge forældre født i Danmark   
               
Der er ikke anført alder på denne side, men Martin var på dette tidspunkt ikke fyldt 13 år. Drengenes farbror, Peter Fisher, havde en farm ca. 6 km fra byen. I 1885 var han nygift, men fik i de følgende år 5 døtre. Gården bliver stadig kaldt "the Fisher farm".

Dette fantastiske kort viser Dannebrog i år 1900. Jernbanen fylder meget i den lille by. Danske navne findes alle steder. Madsen og Nielsen kunne være de to husstande, hvor Martin og Iver måske var tjenestekarle.

Kortet er stillet til rådighed af Historic Map Works, South Portland, Maine, USA. Thank you very much, HMW!

Her er et link til hjemmesiden: www.historicmapworks.com


Anders og den ældste søn boede ikke i denne by i 1885. Vi har ikke fundet dem andre steder. Folketællingen i 1885 fandt kun sted i 5 stater, nemlig Colorado, Florida, Nebraska, New Mexico og Dakota. Derfor kan faderen og den ældste søn have haft arbejde i andre stater.

Landsdækkende folketælling fandt sted 2. juni 1890. 95-97% af befolkningen blev optalt - over 62 millioner personer. En brand i Nationalarkivet i 1921 ødelagde det meste af materialet. Der blev kun reddet materiale, som indeholdt 6000 navne. I forhold til Anders Fisher har det ødelagt vores muligheder for at følge ham, idet han var død inden næste folketælling i 1900.
Dannebrog var en dansk by, grundlagt i 1871 af danske nybyggere ledet af Lars Hannibal. Konstruktionen af en vanddrevet kornmølle ved Oak Creek satte gang i byens vækst. Byen forsvandt næsten i begyndelsen af 1880'erne, da byens forretninger flyttede til den nærliggende by Nysted.
I 1885 kom jernbanen imidlertid til byen, og nyt liv opstod. Byens befolkning nåede sit højdepunkt i 1920 med 436 indbyggere.

Find byens hjemmeside her.


Columbia Hall blev bygget i 1908 af Danish Brotherhood in America. I dag er det Dannebrogs arkiv og turist center.


Da vi ikke har en folketælling at støtte os til, mangler vi viden om hvor længe Anders boede i Dannebrog, hvad han arbejdede med, og hvor han boede. Byen Dannebrog og Marilyn Nelson har hjulpet os med at finde Anders Fishers gravsten. Marilyn har desuden arbejdet hårdt for at finde en nekrolog, men der er ikke bevaret aviser så langt tilbage. Byens arkiv har heller ikke noget materiale om Anders.

Han døde 3 Jan. 1897, Dannebrog, Nebraska i en alder af 60 år og blev begravet på Oak Ridge Cemetery.
Peter Ingeward Fisker
1868 - 1938


Peter var den ældste søn. Vi finder ham i Ogden i staten Utah i år 1900. Han var nu 31 år. Ogden var et stort knudepunkt i passager- og godstrafikken mellem øst-vestgående og nord-sydgående jernbanelinjer. Ifølge folketællingen i 14. juni 1900 var Peter 'freight clerk'. Det er derfor nærliggende at tro, at han arbejdede ved jernbanen, som kontormand med det arbejdsområde at udfylde formularer for gods, der blev fragtet med jernbanen.
Peter var en enegænger, han blev aldrig gift, og han engagerede sig ikke i foreningsarbejde, politisk arbejde eller i kirkelig sammenhæng. I Ogden boede han til leje i en boligblok med 13 andre mænd, ingen af dansk oprindelse, så Peter har ikke haft mulighed for at dyrke sit danske sprog i denne tidsperiode.

Folketælling 1900
I 1906 flyttede han til Copperton, hvor der lå en kobbermine. Her startede et flot karriereforløb. Hans liv har handlet om arbejde - arbejde - arbejde.

Ved folketælling i 1910 boede han til leje hos en familie: Stanley P. Davis + kone og 7 børn. Han var 'boarder', dvs. på kost hos familien. Hans erhverv var 'bookkeeper'. Han oplyser, at han er af tysk afstamning.

De allerfleste år boede han til leje sammen med mange andre mandlige arbejdere. han flyttede ret ofte, så måske har han ikke haft så mange ejendele.

I 1930 boede han på en slags pensionat. Hans erhverv er nu 'accountant'. Det er interessant, at han nu oplyser, at han er født i Danmark, hans forældre var født i Danmark. Det sprog, der blev talt hjemme var dansk. Betyder det, at han på sine gamle dage begyndte at interessere sig for sit oprindelige fædreland?

Se folketællingsarket her.
Han døde af en hjertelidelse i 1938. Den sidste måned var han indlagt på hospital. Han har måske været meget dårlig - uden sprog. På dødsattesten var hans forældre nemlig anført som ukendte. Se dødsattesten her.


Det er fantastisk, at vi har fundet en nekrolog, som fortæller om en del af hans arbejdsliv. Man kan udlede, at han var en meget privat person. Ingen har kendt til, om han havde familie - eller kendt til hans forhold, før han kom til Utah.

Tekst fra Find A Grave:

Obituary from the Salt Lake Teleram 1938-05-27

PETER FISHER

Peter Fisher, 69, accountant for the Arthur plant of the Utah Copper company, died in a local hospital Thursday at 10:25 a.m. of a heart ailment.

Mr. Fisher was born in Ostererup, Schleswig, Denmark, of German parents, September 12, 1868. He came to the United States in 1877, settling in Philadelphia.

Coming west, he went to work for the Utah Copper company at Copperton, August 20, 1906, as a labor foreman. In February, 1907, he became storekeeper, and on March 12, 1911, was transferred to the Arthur plant as a clerk. He became an accountant in 1924 and had since held that position. At the time of his death he was one of the oldest employes of the company, having received the D.C. Jackling award in 1926 for 20 years' continuous service.

He lived in the Arthur dormitory at the Arthur plant in Garfield. No known relatives survive.

Burial:
Salt Lake City Cemetery
Salt Lake City
Salt Lake County
Utah, USA

Plot: PARK_42_52_1E
Det er endnu ikke lykkedes af finde sikre spor efter de 2 yngste sønner, Iver og Martin ....
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold