Częstochowa - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Częstochowa

Rejseliv > Tur til Polen 2019
Częstochowa


Byen er Polens religiøse centrum. Hvert år valfarter over 4,5 millioner pilgrimme fra 80 lande til byen. Særligt én gang om året - i august - kommer store mængder troende hertil. Den 15. august 2015 kom for eksempel 3,6 millioner pilgrimme til Częstochowa for at tilbede ’Den Sorte Madonna’, et ikon i Jasna Góra-klosteret, forestillende Jomfru Maria med Jesus-barnet på armen. Jasna Góra betyder ’Det lyse Bjerg’.
Ifølge overleveringerne er billedet malet omkring år 400 af evangelisten Lukas på et stykke (122x82 cm) af bordpladen fra den sidste nadver, Jesus havde med sine disciple. Gennem mange hundrede år har billedet været tillagt en helt utrolig guddommelig kraft og skal have udvirket store mirakler - for eksempel helbredt syge og invalide. Den Sorte Madonna skal desuden have hjulpet det polske folk i konflikter og krige. Af den grund er hun blevet kaldt ’Polens Dronning’.
I 1956 fejrede de midt under det kommunistiske diktatur 300-året for Madonnaens ophøjelse til Polens dronning. Der blev til ikonets ære læst en bøn i overværelse af 1 million mennesker. Bønnen var forfattet af kardinal Wyszynski, der sad fængslet for sin kamp mod kommunismen.
Den lange pilgrimsboulevard fører op til friluftsalteret, som ses på billedet herunder. Her kan man holde udendørs gudstjeneste for millioner af mennesker.Siden vi var i "Det Sixtinske Kapel" i Rom,
har vi ikke set et mere overdådigt kirkerum!

Den Sorte Madonna hænger i et lille sidekapel ved den store, smukke Bazylika Jasnagórska - godt gemt bag et stort gitter og et sølvvævet forhæng. To gange om dagen bliver forhænget trukket fra og man kan andægtigt se det gamle maleri i kort tid. Figurernes mørke hud skyldes ikonets høje alder, sod fra vokslys og røgelse. Vi var et par gange inde i det lille kapel og set, at der var trukket for. Vi havde afskrevet muligheden, men da vi lige en ekstra gang kiggede ind, var forhænget trukket fra, og der var tæt pakket med mennesker - deriblandt flere i kørestol og en enkelt krøbling. Om de nød godt af ikonets magiske kræfter, ved vi ikke. Men oplevelsen her i Częstochowa viste, hvor stærkt et forhold, polakkerne har til katolicismen.
Overalt i Polen hænger der i kirkerne kopier af det berømte maleri.
Efter at Pave Johannes Paul II havde overlevet et attentatforsøg imod sig i ltalien 1982, placerede han den ene af de kugler, der havde ramt ham, ved ikonet. Det skete i taknemmelighed over, at Jomfru Maria havde forhindret, at han blev slået ihjel. I dag står der en stor statue af den popuære pave på Helligåndsbastionen. Herfra kan han skue ud over folkemængden, når der er pilgrimsvandringer.

Denne specielle hortensia var plantet i nærheden af statuen.
Kort over Jasna Góra-klosteret.
Den sorte Madonna vises i
sidekapellet markeret med A.


Oprindeligt var klosteret også en fæstning.
På bastionerne står der stadig kanoner.
På kortet her ligger vores campingplads lige i midten. Som det ses, var der ikke langt at gå til det mægtige klosterkompleks på Jasna Góra. Derimod var det lidt nervepirrende at køre til campingpladsen ad de smalle gader.
Overalt i Częstochowa var der butikker og kiosker med alle mulige religiøse souvenirs - også på vejen fra Camping Olenka til klosteret. Selvfølgelig købte vi en ting med hjem - nu vogter "Den Sorte Madonna" på køleskabet over de sørgelige rester af vores rejsevaluta...
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold