Ane Marie Andersen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Ane Marie Andersen

Slægt > Emigranter USA 2
Kittas farfars moster:
Ane Marie Andersen
1859 - 1933

Når man slægtsforsker, er der mange personer man må opgive at finde, og sådan havde jeg det længe med Ane Marie. Jeg fandt først ud af, at hun var emigreret, da jeg læste teksten bag på de amerikanske billeder i min farfars fotoalbum.

Men man kan kun finde en person, når man kender det navn, de rejste under. Da jeg omsider opdagede, at hun rejste under navnet Ane Hyberts, var der gevinst. Her er hendes liv.
Barndom

Ane Marie voksede op i fattige kår i Rostrup by, Aalborg Amt. Faderen døde, da Ane Marie var 7 år, og moderen giftede sig ikke igen. Ane Marie havde en halvsøster, Sabine på 17, en storebror Anders Christian på 10 og en lillesøster Caroline på 4. Moderen fik fattighjælp for at klare forsørgelsen af familien.

FT 1870, Rostrup By.
Morten Sørensen Bager, 61, enkemand husfader, fattiglem, København
Dorthe Kirstine Andersen, 47, enke husholderske, fattiglem, Bælum Sogn
Anders Christian Andersen, 13, barn, fattiglem, Rostrup
Ane Marie Andersen, 10, barn, fattiglem, Rostrup
Karoline Andersen, 8, barn, fattiglem, Rostrup
Gustav Christian Nielsen, 1, dattersøn, fattiglem, Rostrup

Dattersønnens rigtige navn var Anders Christian Nielsen. Sabine var 18 år, da hun fik et uægte barn. Den udlagte barnefader var en gift husmand Niels Nielsen på Lillearden Mark.

1. ægteskab
Ane Marie blev gift 17. november 1877, og 2 måneder efter vielsen blev deres første barn født.

Jens Christians far var i 1860 gårdejer i Stubberup i Oue Sogn, og i 1880 var faderen vejarbejder i Rostrup Sogn. I årene derimellem havde han ejet en går i Monstrup, Rostrup Sogn, men denne havde den ældste datter overtaget.

Jens Christian havde altså ikke mulighed for at arve en gård som ældste søn, i stedet havde han et lille husmandssted og måtte ved siden af arbejde som daglejer på gårdene, og han forsørgede både sin svigermor og Sabines uægte søn. Svigermoderen døde 1885.

Jens Christian og Ane Marie fik 7 børn:

1.  Elsine Mathea * 1878
2.  Anders Peter * 1881
3.  Anton Marinus * 1884 - døde 6 måneder gammel
4.  Ane Martine Kirstine * 1887
5.  Dagmar * 1889
6.  Erhard * 1889 - Dagmars tvillingebror, som døde 3½ måned gammel
7.  Jensine Christine * 1892

Den unge far til alle disse børn måtte præsten skrive ind i kirkebogen 1. marts 1892.
Jens Christian døde kun 35 år gammel. Dødsårsagen kender jeg ikke, men det var barske vilkår at blive enke som 33 årig og skulle forsørge 5 børn, som var fra 14 år til 14 dage. Den yngste blev født 14 dage, før manden døde.

Det ser ud til, at de ejede et lille husmandssted - ofte var der meget lidt jord til og med en enkelt ko og et par svin eller får. Magtede Ane Marie at drive husmandsstedet, og kunne hun tjene lidt ekstra ved at sy for folk?

I løbet af 1893 fandt hun sammen med Jens Peter Hyberts, som var blevet enkemand i 1888. De fik et barn udenfor ægteskab, Marie Christine Hyberts, som blev født 4. februar 1894. Selvom de ikke var gift, holdt de sammen.

Jens Peter havde 9 børn med sin første kone, og 2 var døde. Han var murer, men havde store drømme om et liv i Amerika.
Han foretog 2 rejser til USA, inden han indledte sit forhold til Ane Marie.

1. Rejse 1890:
Jens Peter rejste med sin ældste søn til Boston, og højst sandsynligt begav de sig lidt nordpå til Portland i staten Maine. Jens Peter vendte tilbage til Danmark - han havde jo stadig mange mindreårige børn her i landet, mens Christen blev i USA resten af sit liv.

Inden vi går videre i historien, vil jeg nævne Jens Peters børn:

1.  Marie Hyberts * 1870  - døde 1893 af tæring, kun 22 år gammel
2.  Christen Hyberts * 1873
3.  Julie Christine Hyberts * 1874
4.  Mine Jensine Hyberts * 1876
5.  Peder Christian Hyberts * 1878
6.  Just Sørensen Hyberts * 1880
7.  Inger Marie Hyberts * 1883
8.  Jens Kristian Hyberts * 1886
9.  Jacob Julius Hyberts * 1887 - døde dagen efter sin fødsel
I 1891 rejste Jens Peter igen til USA. Denne gang havde han sin bror Niels Møller Hyberts med. Desuden var Mine Jensine med på turen. De rejste stadig til Boston. Forevisningsdato (afrejsedato) var 9. maj 1891. Niels fortsatte til Portland i staten Maine for at forberede, at hans kone og børn kunne rejse dertil senere. De ankom i juli 1892.

Jens Peter rejste hjem til Danmark igen, og det ser ud til, at den 14-årige datter Mine blev i Portland, ME.

I 1892 emigrerede Jens Peters 3. ældste barn, Julie. Hun valgte også at bosætte sig i Portland.

Hjemme i Danmark havde Jens Peter jo fundet sig en kæreste, som han havde fået barn med. Alligevel foretog han sig endnu en rejse til USA i 1895.

Han valgte her at ankomme til New York. Det kan være umuligt at vide, hvorfor han valgte denne destination, men måske ville han være helt sikker på at vælge det rigtige bosættelsesområde for sin store, sammenbragte familie. Jens Peter må have fundet ud af, at han kunne arbejde på skibet for at rejse gratis eller billigere, for denne familie var absolut ikke rig. Ane Marie fik fattighjælp, efter hun blev enke.
Ane Maries eneste søn, Anders Peter, blev konfirmeret 21. april 1895. Efter de oplysninger han har givet i forbindelse med ansøgning om amerikansk statsborgerskab, ja så udvandrede han straks derefter. Han rejste fra Esbjerg med damperen Saxonia og ankom til Boston den 11. maj 1895. Hans mål var at komme til Portland i Maine, og han rejste ikke sammen med den nye stedfar.
Ane Maries 1. rejse over Atlanten
Hjemme i Rostrup har Ane Marie sikkert været spændt på, om Jens Peter holdt sit ord, og kom hjem igen og hentede hende og alle børnene.
Jens Peter løb ikke fra sit ansvar. Og i 1897 begav de sig så alle afsted - i første omgang til Boston - og derefter til Portland i staten Maine.
Det var noget rod, at Ane Marie og Jens Peter ikke var gift, så alle blev skrevet ind, som om de hed Hyberts. Forevisningsdatoen er 20. april 1897, og de ankom til Boston 10. maj. Deres bestemmelsessted var Portland, Maine.

På passagerlisten er de ikke skrevet som en samlet familie, Jens Peter står alene, og Ane Marie er skrevet op med 8 børn, og alderen passer ikke for alle.

Der mangler 2 børn på listen.

Ane Martine på 10 år og Inger Marie på 14 var ikke med på båden. Hvis de har været syge, kunne de ikke komme ind i USA. Så det kan jo have været et svært, men nødvendigt valg. Jens Peter havde 2 søstre, som boede i nærområdet, så de har kunnet være familie for Inger Marie, og Ane Martine var måske plejebarn hos sin faster. Her boede hun i hvert fald i 1901. De børn, der rejste med Ane Marie var:
Jens Peters børn:

Peder Christian, opført som 18 år
Just Sørensen, opført som 16 år
Jens Chr., opført som 11 år

Fælles barn:

Marie Hyberts, opført som 3 år
Ane Maries børn:

Mathea Hyberts, opført som 18 år
Peter Hyberts, opført som 11 år. (Hvis det er Anders Peter Pedersen så var han 16 år og var jo emigreret i 1895, så hvem det er, er et åbent spørgsmål.)
Dagmar Hyberts, opført som 8 år
Kirstine Hyberts, opført som 5 år


Cunard Line’s skib Scythia.
Kaptajnen er på dækket.
Jens Peter har jo kunnet guide sin familie, så rejseruten blev bedst og billigst, men først skulle de til Liverpool. De sejlede ikke fra København, men måske fra Esbjerg eller Hamborg. Rejsen tog 21 dage, og fra Liverpool var det med dette dampskib:
Jens Peter og Ane Marie giftede sig kort efter ankomsten til Portland. Det har været lidt svært at få skrevet navnene rigtigt ind.

Nu var der styr på livet. Den store familie - også Jens Peters bror - boede tæt omkring dem.

Julie Hyberts var blevet gift 23. oktober 1894. Hun havde giftet sig med en danskfødt mand, Søren Christian Nielsen (Nelson). Han var daglejer ved FT 1901, og i 1910 havde han sin egen virksomhed. Parret fik ingen børn.

Mine Jensine Hyberts, som rejste til Portland i 1891, var blevet gift med Jens Henriksen, ligeledes født i Danmark. De blev viet 10. april 1895 i Portland. Han var skomager, og sammen fik de 6 børn, hvoraf 2 døde som babyer.

Nu skulle man tro, at familien faldt til ro og begyndte at finde sig tilrette i det nye land. Det må have været en helt anden tilværelse, end de var vant til.

Rostrup var og er en lille landsby med ganske få indbyggere:
Portland var allerede i år 1900 en storby med 36.000 indbyggere. Der var smukke, store bygninger, hestetrukne sporvogne og masser af butikker osv. I dag har Portland 500.000 indbyggere. Postkortene er fra begyndelsen af 1900-tallet.
I år 1900 var Ane Marie og Jens Peter imidlertid taget tilbage til Danmark. Hvorfor vides ikke. Men det kunne jo være for at hente de 2 piger, som var blevet i Danmark. Derfor findes Ane Marie og Jens Peter ikke ved folketælling i USA i juni 1900, men er bosiddende i Rostrup i februar 1901:

FT 1901 Aalborg, Hindsted, Rostrup, Husliste nr. 45,
Jens Peter Hyberts, 13 august 1848, Gift, Husfader, Murarbejdsmand, Rostrup Sogn, Aalborg Amt
Ane Marie Andersen, 6 marts 1859, Gift, Husmoder, Syerske, Rostrup Sogn, Aalborg Amt
Inger Marie Hyberts, juli år 1883, Ugift, Barn, Rostrup Sogn, Aalborg Amt
Kristine Marie Hyberts, 4 februar 1894, Ugift, Barn, Rostrup Sogn, Aalborg Amt
Kristine Petersen, 15 februar 1892, Ugift, Barn, Rostrup Sogn, Aalborg Amt


Inger Marie kom ikke med til USA. Hun skulle senere på året giftes med Niels Christian Pedersen. Hun så derfor aldrig Amerika.

Ane Maries ældste datter boede og arbejdede i Ålborg. Hendes historie kommer i næste afsnit.

Ane Martine Kirstine boede hos sin faster, og hendes farfar var aftægtsmanden.

FT 1901 Aalborg, Hindsted, Rostrup, Husliste nr. 184
Hans Christian Nielsen, 10/2 1850, Gift, Husfader, Huseier, Landbruger, Ove Sogn, Aalborg Amt
Gertrud Katrine Pedersen, 21/3 1849, Gift, Husmoder, Ove Sogn, Aalborg Amt
Anna Mattine Kirstine Pedersen, 9/2 1887, Ugift Pleiebarn, Rostrup Sogn, Aalborg Amt
Peder Jensen, 23/5 1819, Enkemand, Aftægtsmand Aftægt, Ove Sogn, Aalborg Amt


Dagmar var også med i Danmark, men hende har jeg ikke fundet ved folketællingen. Anders Peter derimod blev i Portland.  
Ane Maries 2. rejse over Atlanten


Ane Maries mand og Ane Martine (i USA blev hun kaldt Anna) rejste til Portland i juni 1901, mens resten af familien lige ville opleve Inger Maries bryllup.

30. november 1901 sejlede Ane Marie med dette skib og dette selskab fra Liverpool. Ruten gik først til Canada og derefter direkte til Portland, hvortil de ankom 10. december. Hent passagerlisten.

Hun havde 4 døtre med, nemlig Dagmar, Christine, Marie og Mathea. Mathea havde født en lille pige, Erna i Ålborg og var desuden gravid. Hun var ikke gift med faderen til børnene. For nemheds skyld er Mathea noteret som ”married”, så var der ingen grund til fordømmelse. Forhåbentlig oplevede de ikke alt for mange og voldsomme storme i disse vintermåneder.
I Portland begyndte dagligdagen for den store familie. Jens Peter var arbejdmand, og Ane Marie og hendes børn boede 93 Oxford i Portland i 1902. Året efter flyttede de til Sanford, som ligger ca. 30 kilometer syd for Portland. Måske havde Jens Peter fået arbejde her. I 1902 havde Mathea født sit andet barn, og faderens adresse var opgivet til 93 Oxford Sr, altså Matheas forældres adresse. Måske var det for at dække over, at det var et uægte barn, hun fødte, og at faderen aldrig havde været i USA. Det er en hemmelighed, som aldrig bliver opklaret.Adresser 1902 og 1903


2. dec. 1902 giftede Anders Peter sig. Hans brud var Maggie W. Rush, hvis forældre kom fra Irland. Desværre kom ægteskabet nok ikke til at fungere. Maggie døde i 1908. Hun var på dette tidspunkt ikke gift, og der var kun et delvist navn på faderen: Geo, hans navn var George Rush. Dødsårsagen var akut alkoholforgiftning. Mere om Anders senere.

Jens Peters søn Just blev gift 1. november 1903 med Katie Mileson, og 3 dage efter blev deres datter født. De blev skilt igen.

Jens Peter og Ane Marie kan jeg på dette tidspunkt kun følge via deres rejser fra Danmark til USA.
Ane Maries 3. rejse over Atlanten
Dagmar, Anna M. og Kirstine hed Pedersen og ikke Hyberts. Der er også fejl vedr. fødested. Vi kan ikke vide, hvor længe, de havde været i Danmark. Tejser fra USA til DK er ikke tilgængelige. Måske skulle de til Danmark for at besøge Inge Marie Hyberts, som nu havde 2 små børn. Måske skulle de besøge Mathea, som boede i Danmark i 1906. Matheas liv beskrives på særskilt side.

Denne rejse foregik i 1906 med afrejsedatoen 16. august 1906. Denne gang rejste de via Liverpool til Boston. De ankom 30. august 1906 til Boston. Skibet hed Ivernia.
På adresselisten på US City Directory forsvinder familien i 1904 og 1905. De er ikke i folketællingen i Rostrup 1906. Måske har de boet i Ålborg, selvom der på passagelisten står, at deres sidste opholdssted var Portland. En ung pige på 21, Dorthea Andersen skal de hjælpe på rejsen. En Christian Larsen på 25 følges også med dem og skal åbenbart bo hos dem på denne adresse: 14 Oxford St.

Da de kom hjem til Portland, var Just blevet viet for 2. gang. 3. januar 1906 blev Just gift med Eva M. Dyer.

Jens Peters ældste søn, Christen, boede ved folketællingen i 1900 i Portland, hvor han var tømrer. Han var blevet amerikansk statsborger 11. oktober 1895, og følte sig nu som amerikaner. Han meldte sig til hæren, og i 1901 var han på Filippinerne.

Baggrunden for dette var, at Amerika var i krig med Filippinerne fra 1899 til 1913. En krig, jeg aldrig har hørt om, før jeg søgte Christens skæbne.

USA havde købt Filippinerne for 20 millioner dollars af Spanien i 1899. Dette skete i forbindelse med afslutningen på den amerikansk-spanske krig. På Filippinerne var der imidlertid en frihedsbebægelse, man ikke bare kunne gøre inaktiv. Derfor opstod der kraftige kampe fra 1899 til 1901. Derefter blev strategien fra filippinernes side at indlede guerillakrig.
I løbet af den langvarige krig døde der op mod 1.000.000 filippinere, og knap 5.000 amerikanske soldater blev dræbt.

Krigen var grusom, og der skete uhyrlige overgreb på civile. Taktikken var at lave massakre på civile. Marker og huse blev brændt af, befolkningen interneredes i lejre, så rigtig mange mennesker døde af sult og sygdomme.

Om Christen blev såret - eller rent psykisk ikke kunne klare mere, ved jeg ikke. Men 1. juli 1905 var han ”entlisted” og opholdt sig på Fort Oglethorpe i staten Georgia. Han døde 6. november 1908. Her var han registreret som krigsinvalid.

Ifølge nogle slægtstræer på Ancestry var han gift med Hattie May Moore, men jeg har ikke kunnet finde dokumentation for dette. Hun blev næsten 100 år og ligger begravet på samme kirkegård, så det taler jo for, at det er sandt. Chresten Hyberts er jo ikke et almindeligt navn.

Chresten døde altså langt væk fra sine søskende og forældre i Portland.

Peder Christian Hyberts blev gift 24. juni 1908 med Bertha Brearey. Parret boede hele livet hos hendes familie i Sanford, nogle kilometer syd for Portland. Han var væver på en tekstilfabrik, og de fik ingen børn.
Ane Marie og Jens Peters liv i Portland har været turbulent. De flyttede konstant, og hvorfor rejste de så mange gange til Danmark? Ifølge US City Directory boede de i 1908 dog stadig i nr. 14 på Oxford Streeet,  og Jens Peter var teamster. En teamster er på amerikansk en lastbilchauffør. Jens Peter bliver her kaldt John P - Længere oppe står der Christine og Delma på samme adresse. Det er Ane MAries døtre. Delma er Dagmar, hun bliver ofte kaldt Delma i kilderne.
Hold da nu lige op... At være lastbilchauffør i 1908! - så er man virkelig fulgt med tiden og går ind for den moderne livsførelse. Hans søn, Jens Christian, var også teamster, så måske har sønnen hjulpet faderen til jobbet. Så bliver man jo nysgerrig på, hvordan en lastbil så ud i 1908. Den første lastbil i USA blev bygget i 1899, så her er vi virkelig i lastbilens barndom. Billederne viser eksempler fra tiden før 1910.
Igen bliver US City Directory kilden til mere indgående viden om denne familie. I 1909 står der dette om Jens Peter: John P., teamster, moved to Copenhagen, Denmark.
Ane Maries 4. rejse over Atlanten
Jeg har fundet Ane Maries rejse i 1910, men ikke Jens Peters, så jeg tror ikke, han var med. Måske var navnet stavet helt forkert. Så er det svært at finde. I hvert fald er han ikke skrevet på samme passagerliste.

Ane Marie havde de 2 yngste piger med, Kristine og Marie.

Hun opgiver, at hun har opholdt sig hos en ven i Ålborg: Hedevig Sabine Poulsen, som var født i Rostrup i 1849. Adressen var Priorgade 6. Sabine var faktisk Ane Maries halvstoresøster, og Sabines uægte søn havde boet hos Ane Marie på husmandsstedet i Rostrup, fra han blev født, til han blev konfirmeret.
I 1910 boede Mathea i Ålborg med sine 2 døtre, så de har da helt sikkert haft besøg.
I 1911 stod Jens Peter igen i adressebogen. Han var ikke længere teamster, men derimod stevedore:

Jens Peter havde fået arbejde som havnearbejder - sikkert et hårdt arbejde med at læsse og lodse varer på havnen i Portland. I 1912 var adresse og job det samme.

I 1913 findes der ingen John P Hyberts, men derimod en Peter Hybert. Jeg går ud fra, det er den samme person, så er adresse og job skiftet igen.
I 1914 var han helt væk, sikkert taget til Danmark igen. Jens Peter og Ane Maries fælles datter havde fået selvstændig adresse:
Ane Maries 5. rejse over Atlanten
Denne gang er det Jens Peter, jeg kan finde, mens Ane Marie er væk. Det er helt sikkert, at de begge var i Danmark 1914/1915. For Jens Peters vedkommende var det rejse nr. 8. Det er ret imponerende, da det jo betyder 16 x 14 dage på et dampskib.

På Ellis Island har jeg fundet Jens Peters rejse. Man finder jo stadig kun hjemrejser til USA. Jens Peter sejlede 28. februar 1915 med 'Oscar II' fra København. Han ankom til New York den 13. marts. Herfra gik turen så til Portland.

Der er mange informationer på passagerlisten, derfor får man meget at vide om personen.

Først og fremmest ser det ud til, at Jens Peter bliver yngre og yngre. Der står han var 55 år, men i virkeligheden var han 66 år. Det er ikke så tosset, vel!
Jens Peter havde besøgt sin kone Ane Marie Hyberts, Pedersborg pr. Hobro. Det var mine bedsteforældres adresse, hvor også Ane Maries lillesøster boede. Så trods den forkerte alder, så er det den rigtige person. Jens Peter var på vej hjem til Portland, hvor han boede 104 Wilmot. Han medbragte 35 dollars. Hans højde var 5 feet og 7 inches, hans hår var hvidt og øjnene blå. Han var født i Rostrup, Danmark.

Se passagerliste side 1. Han er person nr. 18Jeg har ikke fundet adressebøger for 1916, men her er Hybert(s) i 1917:
På dette kort kan man finde nogle af stederne, de boede. Deres ejendele skulle ikke flyttes særlig langt.

Jens Peter boede på Lancaster Street, da han døde, og Ane Marie på Anderson Street.


I 1918 havde Jens P. ikke noget erhverv og boede på adressen 38 Hammond. I 1919 findes ingen John P., men derimod en Peter Hybert, som nu boede 36 Lancaster.
Denne adresse bekræfter mig i, at Jens Peter Hyberts døde den 11. september 1919.

Fødselsdagen er helt forkert, både dato og årstal, men der er ikke andre, der hedder Jens P. Hybert i Portland.

Der står aldrig navn på enken på disse dokumenter; det ville ellers være en hjælp for slægtsforskere.

Dødsårsagen var Cronic Endocarditis, hvilket betyder en betændelse i hjertets muskler. En sygdom han havde haft i 4 år.
Børn, som boede i Portland i 1910 og fremefter.

Inden jeg går videre med Ane Maries historie, vil jeg lige fortælle lidt om de børn fra den sammenbragte familie, som stadig boede i Portland. Først Jens Peter Hyberts børn:

Julie Hyberts (Julia) boede i Quebec Street nr. 42 i Portland. På samme adresse boede mange af hendes søskende. Hendes mand Søren nielsen (Neilsen) døde 9. december 1915 af Paralysis. Hun boede på samme adresse i mange år som enke. I 1930 giftede hun sig med Hans Hansen og flyttede til Westbrook, ME. Westbrook er vokset sammen med Portland. Hendes nye mand døde i 1936, men herfra og til 1954 boede Julia på samme adresse. Hun døde 2. april 1954, 79 år gammel.


Mine Jensine Hyberts (Minnie J.) havde i 1910 fire børn. Familien boede Quebec Street nr. 49 i Portland. Hendes mand var skomager og arbejdede i en skobutik. Mine døde i 1947 i Portland.

Just Sørensen Hyberts (hans navn har mange sjove stavemåder) boede i Portland hele sit liv. Da han døde i 1917, var han stadig gift med Eva Dyer. Hans død skyldtes en arbejdssulykke, hvor han faldt ned og brækkede nakken. Der står i hans Death Record, at han var carpenter, altså tømrer.

Hans enke giftede sig i 1919, men i adressebogen blev hun hele tiden skrevet med Hybert som efternavn, så jeg tænker ægteskabet blev opløst meget hurtigt. Hun var korrekturlæser på en avis. Parret fik en søn i 1907; han hed Ralph F. Hybert og døde i 1932 og blev begravet på sin fars gravsted. Just's datter fra første ægteskab, Dorothy voksede op hos Just’s kusine, og Dorothy boede i Portland i mange år. Hun døde i 1989 i Californien.
Jens Christian Hyberts (John C.) giftede sig 4. juni 1914 med Ella S. Jensen. De blev viet på denne adresse: Quebec Street nr. 49, altså søsterens adresse. De fik 3 børn. De boede i Portland nogle år, men flyttede så til Boston, fordi Jens C. fik arbejde på Amerikabådene, så hele 1917 sejlede han frem og tilbage over Atlanten. Han arbejdede i maskinrummet som engineer. Ved Draft Record (session) i 1918 befandt han sig på Manhatten i New York, og han var heldig ikke at komme til fronten. I 1920 boede de lidt nord for Boston i staten Massachusetts. Midt i 1920’erne flyttede de tilbage til Portland, hvor de bosatte sig i den sydlige del af Portland: 133 Morning Street. Jens C. døde i Portland i 1953.Ane Marie og Jens Peters fælles barn:

Marie Hyberts boede i Portland til 1918. Hun giftede sig med Ole Adams, som også havde danske rødder. Hun kom til at bo i Salmanhurst, New Denmark i Canada, hvor de med tiden fik en stor kartoffelfarm. De fik en datter.

Marie og hendes mand var meget gæstfrie, og familien kom ofte på besøg hos dem om sommeren.

Anders Peter Pedersen (Andres Peterson) havde fundet en ny kæreste, Jennie Frances Crane, som havde irske rødder ligesom hans første kone. De havde fået deres første barn i 1909, men blev ikke gift før i 1918. Da de blev gift, havde de allerede 5 børn sammen.

Anders Peter var smed og arbejdede bl.a. på et skibsværft. I alt fik parret 8 børn. Anders døde i 1934, og på gravstenen står hans navn som Andreas. En del af hans børn er også skrevet på denne sten.


På Ancestry har jeg fundet dette billede:
Dagmar Pedersen (Delmar eller Delma) blev gift med en dansker, der var kommet til Portland i 1910. Han rejste i øvrigt sammen med Hyberts-familien, som havde opholdt sig i Danmark. Hans navn var Christian Waldemar Jensen. De blev gift 8. jan. 1912, og de fik ingen børn.

Den 16. november 1947 skulle Dagmar og Christian hygge sig med Jens Peter Hjort og hans kone Anna. De skulle fejre venneparrets bryllupsdag, men først ville mændene ud på en sidste fisketur på floden, inden båden skulles lægges op for vinteren. De ville være væk en time, men mændende vendte aldrig tilbage. Den 17. november blev Jens Peter Hjort fundet druknet i nærheden af båden. Christian blev først fundet den 25. april 1948. Portland Press Herald skrev 3 gange om den tragiske ulykke. Disse artikler har jeg samlet på denne Pdf-fil.

Begge familier tilhørte St. Ansgar kirke (dansk) og Danish Brotherhood, så man må håbe, at Dagmar har fundet hjælp her. Desuden havde hun 2 søstre i Portland på det tidspunkt. Dagmar døde 5. juli 1953.
Ane Martine Pedersen giftede sig også med en dansk mand. Han hed Christian Larsen. De blev gift 9. marts 1907. Han var havnearbejder, og i adressebogen hed Anna nu Annie M. Larsen. De boede skiftevis i Portland og i Grand Falls i Canada. De fik ingen biologiske børn, men adopterede en pige, som blev døbt Eleanor Marie Larsen. Hun var født 21. januar 1919. Hun blev kaldt Elna, og dette navn brugte hun som voksen. Hun blev gift med Frank Doucette.  Ane Martine døde i 1952 og hendes mand i 1966. Datteren døde i Portland i år 2000.
Kristine (Jensine Christine) Pedersen blev gift med Hans Peter Larsen omkring 1909, muligvis blev de gift i Danmark. De fik kun 1 barn, nemlig en søn Raymond Peter Larsen, født i 1914. De boede i Portland til slutningen af 1920'erne, og flyttede derefter til Chicago.

Hans Peter var tømrer. Kristine døde i Chicago i 1967, og Hans Peter var død 2 år forinden. På gravstenen står der: Jensine Larsen.

Elsine Mathea Pedersen (Martha E. eller Mathea E.) boede i Danmark fra 1904 til 1916. Efter 1916 boede hun i Portland til sin død i 1965. På næste side kan du læse om hendes liv.En del af familien samlet til hygge. Det ser ud til, de har det sjovt.
Ane Maries 4 døtre: Anna, Thea, Dagmar og Marie. Julie var Jens Peters datter.

Nu med mænd og børn - fotograferet samme dag. Jeg gætter på, at billedet er fra 1912 eller 1913.
Ane Maries sidste år
Denne adresse var Dagmars adresse, så Ane Marie har boet hos Dagmar og hendes mand i 1930. Ved Folketælling 1930 hed hun Hybert, Marie. Hun var svigermor, gift, 70 år, født i Danmark, forældrene kom fra Tyskland, hun kom til USA i 1900, hun var amerikansk statsborger. Trods de mange fejl, er det her helt sikkert Ane Marie. Jeg har ikke kunnet finde, at Ane Marie søgte statsborgerskab.

Mathea var den eneste i familien, der holdt kontakt med den danske side af familien. Hun sendte nogle billeder til min farfar i Hobro. Hun skrev bag på billederne, og det er jo en kilde til privat viden om familien. Brevet, som billederne var i, er væk, så jeg har ikke dato på de små notitser.
Dette stod bagpå et billede fra "Den danske landsby".

Nedenunder et galleri med de billeder jeg har af Ane Marie.
Klik på billederne.
Ane Marie døde 15. marts 1933. Dette har jeg fundet i US City Directory.
Ved biblioteket i Portland har jeg fået hjælp til at finde ud af, at der ikke blev skrevet en obituary (nekrolog), da Ane Marie døde. Cindy på bibloteket har gennemsøgt 3 lokale aviser fra 15. marts 1933 og 1 uge frem - uden at finde noget. Til gengæld fandt hun en Death Notice i avisen "Portland Evening Express" den 16. marts 1933. Her står at begravelsen foregik fra The Danish Lutheran Church i Mayo Street. Hun ligger begravet på Forest City Cemetery.
Hun blev begravet på denne kirkegård.
Thank you to Cindy
from
Portland Public Library
5 Monument Square
Portland, ME 04101
En hjælper fra Find a grave har hjulpet mig med at finde Ane Maries grav. Han har fotograferet graven og fået en skitse på kirkekontoret, der viser, hvor hun og Jens Peter hyberts liggger. Der er ingen sten på graven, og Jens Peter er skrevet ind efter hendes begravelse, så han har nok været begravet et andet sted. De ligger på samme gravplads som Jens Peters datter Julie og hendes mand. Find det her.
Efterskrift

Man må sige, der kom udfordringer og fart på Ane Maries liv, da hendes mand døde og hun fandt sig en ny kæreste. Da hun stod på dampskibet i 1897 og sagde farvel til Danmark, kunne hun slet ikke forestille sig, hvor stor en omvæltning, det ville være, og hvor mange gange hun skulle gentage den rejse.

At de tog til Danmark så mange gange og opholdt sig her i længere perioder, er helt usædvanligt. De fleste, der emigrerede, så aldrig det gamle land igen. Hvad var formålet med rejserne? Først tænkte jeg, de kunne tilhøre en religiøs retning, og skulle finde nye tilhængere, men det passer ikke med Ane Maries begravelse. Kunne Jens Peter være ansat af dampskibsselskabet til at hverve kunder? Havde han eller hun hjemve? Ville de hjælpe de 2 børn, der boede i Danmark?

Ane Maries 5 børn bosatte sig i USA eller Canada, Jens Peters 6 børn boede i Portland eller Georgia. Det var en hel danskerkoloni i sig selv, og der må være en stor efterslægt.
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold