Frederikke Pedersen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Frederikke Pedersen

Slægt > Emigranter USA 2
Min oldemors søster:
Frederikke Pedersen
1885 - 1951
Frederikke blev døbt i Jetsmark Kirke, men hun blev ikke konfirmeret. På det tidspunkt var Frederikkes forældre optaget i Frimission, som havde en stor meninghed i dette område.

Frederikke blev gift med Peder Christian Christensen (født 13. maj 1877). Vielsen fandt sted i Åby Kirke 6. november 1903. Peder Chr. var enkemand på dette tidspunkt. Ved folketællingen i 1906 boede de hos Frederikkes forældre i Tranekær, Jetsmark Sogn.
Deres første barn blev født 13. oktober 1906. Han kom til at hedde Svend Aage. Faderen var husmand på Pandrup Tornlod. Dåbsdatoen, 26. maj 1907, må være forkert for lille Svend Aage på 7 måneder befandt sig på et dampskib på vej til USA.
Den lille families rejse gik først til Liverpool.

Udrejsedatoen fremgår af www.ddd.dda.dk:
Navn: Christensen, Frederikke
Stilling:
Hustru
Alder:
22
Bestemmelsessted:
Racine
Forevisningsdato:
23-05-1907
Fødested:
Jetsmark
Fødesogn:
Jetsmark
Sidste oph.sogn:
Jetsmark
Sidste oph. amt:
Hjørring
Sidste oph.sted:
Jetsmark
Bestemmelses land:
USA
Bestemmelses by:
Racine
Bestemmelses stat:
Wisconsin
Skibsnavn:
Indirekte
IDkode:
I0708C0614
Kontrakt nr.: 234300

Udtræk fra passagerlisten:
De ankom til New York 9. juni 1907.

På passagerlisten blev der skrevet, at Peder Christian var farmer, han og familien skulle til Racine i Wisconsin, hvor de havde adressen på en onkel. De havde selv betalt billetten. Han havde mørkt hår og blå øjne. Hans højde var 5 feet og 5 1/4 inches. Frederikke var blond, havde blå øjne og hendes højde var 5 feet og 1½ inches.Hvem denne onkel er, som de i første omgang skal over til, har jeg endnu ikke fundet ud af, men det må være på Peder Christians side. Det kunne også være, der ikke skulle stå "uncle" men "sister", idet Frederikke havde 2 søstre i Racine, Pauline og Marie Magdalene, men det passer ikke med deres adresser.
Livet i Racine

Frederikke blev boende i Racine til omkring 1950. Det er underligt, at hun kom til at bo i samme by, som min oldefar, Christ Christensen. Jeg ved ikke om de kendte hinanden, men de kom til at bo ret tæt på hinanden, så de jo sikkert har set hinanden på gaden. Adressen var Mound Avenue, som ligger ved den røde markering. Min oldefar boede i krydset W 6th St og Riverside Dr.
I census (folketælling) 1910 var Peder Christians erhverv: Mason Tender, hvilket betyder stenhugger. Han blev kaldt Christ. De boede til leje. Hvordan navne staves er svært i dette fremmede land. Frederikkes navn er blevet tysk Fredericka og Svend Aage blev skrevet som August. Han blev dog i senere folketællinger skrevet som Aage. Og ja, der er blevet født en lille ny amerikansk statsborger.
5. september 1909 blev Ejner (Einer) født. Faddere var Mrs. Marie Jensen (Frederikkes søster) og Mrs. Anna Jørgensen. Han blev døbt i en lutheransk kirke.Der blev taget et billede af de 3 søstre inden Marie flyttede fra Racine til Iowa i 1911. De ser så unge ud, så det kan være taget allerede 1907. Billedet blev sendt som gave til Jens Peter

Marie og Frederikke stående og Pauline siddende.
Frederikke fik 3 børn. Lillian blev født 18. oktober 1912. Hendes dåb er ikke fundet. I folketælling 1920 stod der, at hun var født i Wisconsin, i 1930 og 1940 står hun opført som født i Iowa. ifølge den Petition, som kommer senere blev Lillian født i Little Creek, Iowa.

Frederikke bar på en stor hemmelighed omkring Lillians undfangelse. Indtil Lillian blev voksen troede hun, at Peder Christian var hendes far. Men det var kun på papiret, da Frederikke jo levede i et ægteskab med Peder Christian. I virkeligheden var hendes far Søren Krogh.
Disse oplysninger har jeg fået fra slægtninge i USA. Du skal senere se Lillians nekrolog.

Der er altså ingen tvivl om, at det knirkede i ægteskabet, men de var stadig gift i 1918.
Omkring det tidspunkt, hvor USA gik ind i 1. Verdenskrig, blev der indført værnepligt, og alle mænd i en vis alder skulle på session, også Peder Christian.
Han var 41 år, var truckdriver og havde en forkrøblet langfinger på venstre hånd. Måske havde han været ude for en arbejdsulykke.

Datoen var 12. september 1918, og da var krigsafslutningen i sigte, så Peder nåede ikke at komme til fronten.
Ved Census 12. januar 1920 var Peder Christian lastbilchauffør ved et mejeriselskab. De var flyttet til et andet kvarter i byen. De ejede deres hus, som var belånt.

Jeg har ikke fundet Peder Christians død, men i adressebogen for 1921 var Frederikke enke, så var Peder Christian død, eller var de blevet skilt. Dødsfald i Wisconsin er ikke søgbare i disse år.  I 1920 var Frederikke hjemmegående husmor, som det var almindeligt. Da ægtemanden var væk, skulle hun forsørge 3 børn, som i 1920 var 13, 10 og 7 år. I 1921 var hun flyttet til en anden adresse:Man kan skimte 9th Street syd for Root River. Jeg kan ikke finde Peder Christian i adressebogen for 1921.
Frederikke arbejdede som syerske de næste år. Hun boede forskellige steder på 9th Street og i 1927 havde hun denne adresse: 244 Bluff Avenue. I 1927 boede Søren Olesen krogh stadig med sin kone på 2509 Douglas Avenue. Derefter må Søren være blevet skilt, for Søren og Frederikke blev gift. Det stod i avisen de 29. maj 1928. De var blevet gift den 25. maj 1928.
I adressebogen 1929 boede de begge på Frederikkes adresse: Bluff Avenue.
Søren Olsen Krogh var baptist, og Frederikke blev også baptist i 1930’erne. Søren var blevet skilt fra Anna, og der var 3 børn i dette ægteskab: Laura (1899), Peter (1900), og Walther (1905)

Ved folketælling i 1930 boede Sørens ekskone hos datteren Laura og hendes mand.
Frederikkes 3 børn boede hos Fredrikke og Søren. Lillian var blevet gift med Harold Kochel, og han boede også her.

FT 1930 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Krogh, Soren O., head, 59 years, married, born in Denmark, immigation 1895, Solicitor,Newspaper, rent his house, monthly rental 45 dollars
- , Frederikke, wife, 44 years, married, born in Denmark, immigation 1907, Seamstress, home
Christensen , Aage, son-step, 23 years, single, born in Denmark, immigation 1907, laborer, automobil shop
Christensen , Einer, son-step, 20 years, single, born in Wisconsin, laborer, automobil shop
Kochel , Harold L., son in law, 28 years, married, born in Pensylvania, auditor, chainstores
Kochel, Lillian, daugther, 17 years, married, born in Iowa, none.

Oversættelse:
Søren var juridisk rådgiver på en avis, Frederikke var syerske, Harold var revisor.
Ja, det var altså ikke en fejl, at Lillian blev kaldt datter og Frederikkes sønner stedsønner.

Historien om dette billede er, at Lillian ønskede at gifte sig med Harold Kochel, og det var Søren meget utilfreds med. Måske syntes han, at hun var for ung. Hun bad ham blande sig udenom, da han jo ikke var hendes far, hvorefter Søren og Frederikke fortalte hende, at Søren faktisk var hendes biologiske far.

Billedet viser Lillian med sine forældre og 2 små sønner, Gerald og Robert.

Da Lillian blev undfanget, boede Frederikke og Christ på 1221 Mound Avenue, og Søren og Anna boede 1120 Mound Avenue. Der var ikke mange meter mellem husene. Måske kendte de også hinanden fra foreningen Danish Sister and Brotherhood.
Rikke fik overskud til at søge om amerikansk statsborgerskab. Dette papir hedder Petition og rummer mange gode oplysninger. Det er dateret 1. marts 1934. Se hele skrivelsen.
Frederikke står med et barnebarn. Der er ikke navn på barnet. Billedet har jeg fået af Kristal Brandt Racine.
Dette billede fandt jeg i familiealbummet i Danmark. Her er der heller ikke navn på barnet, men det ser ud til, at det er taget på en udflugt med Einer og hans kone Edna.
Soren Olesen Kroghs store familie samlet. Sorens søskende står op. Alle boede i Racine. Der mangler en bror, Olle, som boede i Ohio.

Ved folketællingen i 1940 var både Einer og Aage blevet gift. De boede stadig i Racine, og var hver især far til 3 døtre. Så nu var Frederikke bedstemor til 9 børnebørn.

FT 1940 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Krogh, Soren, head, 70 years, married, born in Denmark, rent his house, monthly rental 25 dollars
-, Fredericka, wife, 54 years, married, born in Denmark, Seamstress, home, have worked 15 weeks


Frederikke var stadig syerske, men Søren arbejdede ikke mere. De boede til leje.


Jul hos familien Krogh:

Det bedste ved at være bedstemor er at samle familien i julen. Frederikke og Soren sidder i lænestolene bagerst i billedet. Det ser virkelig hyggeligt ud.
Yderst til venstre står Aage, derefter Einer og Edna. Deres 3 døtre står foran dem, og siddende ses Aages døtre, Dolores og Audrey.

Jeg vil gætte på, at billedet er taget i julen 1943 eller 1944.
Fra ”The Racine Journal Times”

Den 23. Juli 1948 døde Søren Olsen Krogh.

Som det fremgår, så havde han en stor familie boende i Racine, 2 børn fra 1. ægteskab, Frederikkes søn Aage og 3 brødre.

Einer boede på dette tidspunkt i Alberta, Canada med sin familie.

Adressen 937 Grove Avenue havde været Frederikke og Sørens bolig siden sidst i 1930’erne.
Dette hus ligger på adressen i dag.
Rejsen til Danmark 1949
Frederikke rejste til Danmark med sin lillebror Søren (Soren) Pedersen for at besøge sin familie. Der er altid blevet snakket meget om dette besøg i vores familie. Jeg var 1½ år gammel, så jeg kan ikke huske det, men har fået fortalt at, Soren prøvede at overtale mine forældre til at emigrere.

Frederikke har sikkert tænkt, at hvis hun skulle gense sit gamle fædreland, måtte det være nu.


Billedet af de 4 søskende er taget hos min mormor og morfar.
Bagerst står fra venstre Søren (boede i Humboldt) og Peder (boede i Danmark)
Siddende: Rikke og min oldemor Margrethe, der boede i Brovst, Danmark
Søren og Frederikke opholdt sig 4 måneder i Danmark. Der var ikke så mange familiemedlemmer at besøge. Så jeg tænker, at den danske gren af familien har været godt trætte.

Frederikke talte en blanding af dansk og amerikansk, hvilket viser sig i de breve, Frederikke skrev til sin niece Edith, og nogel af de breve har jeg for nylig fået et scan af. Der var også et postkort sent fra Gdansk i Polen, så her havde de et ophold på deres sørejse. Hun fortæller også, at onkel Søren er virkelig nærig. :-)
3. ægteskab

At blive enke 2 gange må have været hårdt. Frederikke må have have haft mod på livet, for hun giftede sig en 3. gang. Det betød, at hun flyttede fra Racine og Wisconsin. Hun kom til at bo i nabostaten Iowa til sidst. Den nye mand var også født i Danmark.
Vielsen blev annonceret i denne avis:
“The Harlan News Advertiser” i Iowa
Her står ingen dato, men det var den 18. August 1951.Også i Racine blev vielsen annonceret.
”The Racine Journal Times”.
Frederikke blev dog ikke til Mrs. Jensen, men Mrs. Clausen.


Frederikke kom til at bo i Irwin, Iowa til sidst. Søren Clausen havde mistet sin kone i 1945. Han var farmer, og Fredrikke kom til at bo langt ude på landet. Sorens 1. kone døde i 1945. I dette ægteskab var der 2 sønner og 2 døtre.

Irwin havde 381 indbyggere I 1950, mens Racine havde 71.000 indbyggere, så det må siges at være en omvæltning. Desværre fik Frederikke ikke lov til at nyde sit nye ægteskab ret længe, 2½ måned efter vielsen døde Frederikke. Her er vi så heldige at have fundet 2 nekrologer, men ingen registrering i “The Social Security Death Index” eller et billede af en gravsten. Der står hun blev begravet i Racine - og det blev ikke ved siden af Soren Olsen Krogh.
”The Racine Journal Times”.


“The Harlan News Advertiser” i Iowa
Kristal Brandt fra Racine har hjulpet mig med at finde Frederikkes gravsten.
Frederikke købte gravstedet for 301 dollar 3. februar 1934, som blev et fælles familiegravsted. Her ligger nogle af Sorens søskende, Frederikkes søn og svigerdatter, Sorens ekskone og datter mm.

Thank you to Kristal Brandt and Kathy Balard for photos and material.
I Lillians nekrolog stod der, hvem hendes far var:
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold