Forbrydelsens ansigt
Interesser > Udstilling Hjørring
Gå til Vendsyssel Historiske Museums hjemmeside.
Min 3 x tipoldefar blev henrettet på galgebakken i Hjørring Bjerge en tidlig morgen den 22.juli 1822. Hans navn var Thomas Thomasen Bisp, og han var gårdmand i Sønderøxe i Brovst Sogn. Hans forbrydelse var, at han havde forgiftet sin kone Maren Justdatter med arsenik (rottekrudt). Handlingen var udført efter tilskyndelse fra tjenestepigen, som han var forelsket i. Han fortrød straks sin handling, da han så sin kones lidelser, men han kendte ingen modgift. I 5 lange dage led Maren, før hun døde. Senere vil jeg fortælle historien om mordet under 'Livshistorier'.
Gennem telefonsamtaler og mails med museumsdirektør Anne Dorthe Holm har jeg leveret slægtsnavne og billeder, så museet nu råder over navne på Thomas Bisps efterslægt.
Udstillingen åbnede lørdag den 26. november kl. 10 for særligt indbudte. Fremmødet var overvældende. Museet havde aldrig tidligere oplevet, at der kom så mange mennesker til en udstillingsåbning.
Først bød Anne Dorthe Holm velkommen til udstillingen og derefter fortalte byrådsmedlem Thomas Klimek om sin interesse for Thomas Bisp og hans skæbne. Hans første tanke om forbrydelsen var, at Thomas Bisp var en gemen forbryder, men det blev gradvist ændret til, at der var mange formildende træk ved Thomas - og at det jo handlede om at være i sine følelsers vold. Thomas Klimed arbejder i øjeblikket på at skrive en roman om mordet i Sønderøxe. Det bliver spændende.
Derefter gik alle ned i udstillingen, hvor museets formidlingschef Jens Christian Hansen fortalte om arbejdet med udstillingen.
Anne Dorthe Holm byder velkommen.
Byrådsmedlem Thomas Klimek fortæller om sit romanprojekt.
Formidlingschef Jens Christian Hansen fortæller om udstillingen tilblivelse.
Efterkommernes rum. Tre har indtalt en video, deriblandt undertegnede.
Morten betjents dagbog findes i Museets arkiv. Hans beretning om henrettelsen er vigtig viden om forløbet den dag, Thomas blev henrettet. Og det er en førstehåndskilde.
Omkring 1900 skulle der anlægges en bedre vej fra Hjørring til Skagen. Frem til dette tidspunkt havde der kun været et hjulspor. Vejen gik tæt forbi Galgebakken i Hjørring Bjerge. Den 3. oktober 1900 dukkede der pludseligt et skelet op, og kraniet havde et spiger gennem hovedet. Skelettet har sin helt egen historie, som du kan se på
Så bliver historien pludselig nærværende, og jeg får gåsehud.
Udstillingen fortæller ikke kun om Thomas Bisp, men også om straffe gennem tiden. På magnetiske plader kan man tilkendegive sin mening om etiske spørgsmål. Der er mange plancher at studere og mange videoklip at høre, så når man går, er man fyldt af tanker og indtryk.
Vi kan på det kraftigste anbefale at tage en tur til Hjørring, og her er museets åbningstider:
I vintermånederne vil jeg samle min viden om Thomas Bisp og gå længere ned i kilderne. Hans livshistorie vil blive publiceret her på vores hjemmeside.