Marie Magdalene Pedersen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Marie Magdalene Pedersen

Slægt > Emigranter USA 2
Kittas oldemors søster:
Marie Magdalene Pedersen
1882 - 1939
Marie Magdalene var opkaldt efter moderens søster, der døde, da hun var 13 år. Marie var fyldt 1 år, da hun blev døbt. Familiens andre børn blev døbt før de var ½ år. Måske var det fordi Jensines stedmor skulle være fadder, og hun skulle komme fra USA.

Marie Magdalene blev ikke konfirmeret, da forældrene var blevet medlem af Frimission.

Forældrene og en del af børnene boede ved folketællingen i 1890 i Tranekær:
3 af Maries søskende var flyttet hjemmefra. Lars Peter var 21, Mette Pouline 18 og Jens Peter 15 år. Af disse 8 søskende var der 5, der udvandrede - alle på forskellige tidspunkter.

I 1901 var Marie 18 år og tjenestepige hos en bolsmand. Hendes lillebror Søren var tjenestedreng samme sted.
Dette billede har jeg fået af Kathy Ballard. Det er dateret 1902, og det er Marie Magdalenes datter, Edith, der har skrevet teksten bagpå.

Jeg tror, at den unge pige ved symaskinen er min oldemor, Margrethe. Den amerikanske familie mener, at Marie Magdalene var ”dressmaker”, da hun boede i Danmark.
Rejsen til Amerika

Jeg har længe ledt efter Marie Magdalene, og tænkt at det var underligt, hun helt blev væk. Det var der en forklaring på. Hun ville bosætte sig i USA, hvor hun havde en storesøster.

I 1907 boede hun i Brovst Sogn. Min oldemor boede også i dette sogn, så måske opholdt Marie sig på Mou Kær. Billedet viser min oldemors og Søren Jensens husmandssted.
Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige Marie, der er på denne passagerliste. Alt passer. Hun skriver sig ind som Marie, Magdalene skrives ikke, derfor tror jeg, hun blev kaldt Marie.

Hun rejste fra København den 2. maj 1907 og ankom til New York 15. Maj 1907. Hendes svoger Michael Andersen (Mette Poulines mand) havde købt billetten, og hun skulle bo hos svogeren på 16?? Thurston Avenue i Racine, Wisconsin. Hun havde 35 dollar med på rejsen.

Hun var needle woman, altså sypige. Hun var født i Jesmark (misforståelse af Jetsmark), 24 år gammel, hun var sund og rask, 5 fod høj (153 cm). Hun var blond og havde blå øjne. Hun rejste alene og var single.

Hun sejlede med damperen ”Hellig Olav” Se passagerlisten.
Vilhelm

Ganske kort tid efter, hun var ankommet til Racine, giftede hun sig med Vilhelm Jensen. Han var vokset op på et husmandssted under Vilsbæksminde ejerlav i Brovst som den yngste af 4 brødre. Han rejste til Racine i foråret 1906. Marie oplyste til passagerlisten, at hendes sidste opholdssted i Danmark var Brovst. Det er derfor nærliggende at tro, at de kendte hinanden fra tiden i Brovst.

Fra www.ddd.dda.dk
Ved folketællingen i 1906 boede Wilhelm hos forældrene i Vilsbæksminde. Og i denne folketælling stod der, han var murer.

Han var født 14. november 1884. Hans forældre hed Johannes Jensen og Karen Nielsen. Så det her er helt sikkert den rigtige Vilhelm, der er på listen ovenover. Han sejlede med samme skib fra København, som Marie rejste med året efter.

I 1908 fik han et billede af forældrene. Bagpå har datteren Edith på et senere tidspunkt skrevet, hvem det er, og at det er fra 1908. Det passer fint med, hvornår fotografen M. M. Hedegaard var aktiv. Fotografen hed Marie Magdalene Hedegaard (Magda). Hun havde atelier fra ca. 1904 til 1912 i Brovst. Barnet må være et barnebarn. Vilhelms forældre levede hele livet i Brovst eller omliggende sogne.
Livet i Racine

Marie og Vilhelm blev gift i Racine i 1907. Man kan ikke finde vielser på nettet fra Wisconsin i denne periode, så jeg kender ikke den nøjagtige dato. Deres første barn blev født 25. maj 1908. Hun kom til at hedde Lydia Jensen.
Man kan ikke hedde Vilhelm i USA, så det blev til William. Mange beholdt pigenavnet Marie, men Marie kaldt sig Mary. Det var i hvert fald det, der stod i de officielle papirer.

Folketællingen 1910 fortalte, at de boede 1317 Herrick Avenue. Denne vej findes ikke mere, men Marie og familien boede ikke ret langt fra Pauline og Frederikke.

Vilhelm (William) var teamster. De havde 3 logerende, som havde samme erhverv. Måske var de også på kost. En teamster er en lastbilchauffør, og da de havde noget med den store automobilindustri i byen at gøre, kan jeg forestille mig, at de har kørt gods til og fra en af fabrikkerne. De var almindelige lønmodtagere. Marie havde ikke noget job udenfor hjemmet. Sådan var det for næsten alle gifte kvinder.

En af bilfabrikkerne i Racine var Mitchel Motor Car Co. Her er en annonce fra 1906:
3 søstre i Racine før 1910.

Marie og Frederikke stående og Pauline siddende.
De flytter til Iowa

I 1910 emigrerede Marie’s storebror med kone og 3 børn. De bosatte sig i Ida County i Iowa og blev amerikanere. Måske var det dem, der inspirerede William og Marie til også at prøve livet som farmere.
Omkring 1911 flyttede William og Marie i hvert fald til Ida County. 28. februar 1914 blev deres 2. barn født, Edith Mae Jensen. I det før nævnte slægtstræ på Ancestry ligger disse 2 billeder fra tiden som farmere.  Man kan se, at William allerede er ejer af den nye maskine, automobilen. Det er datteren Lydia, der sidder på trinbrættet, og Marie sidder på bagsædet med Edith på skødet. Billederne er fra 1914.
I Iowa var der en folketælling 1. januar 1915, som fortæller mere end andre folketællinger. Man får ikke at vide, hvem der boede i husstanden, men ud fra numrene kan man se, om det er mand og kone. William er skrevet ind på Card nr. 455 og Mary på 456, Lydia på 457 og  Edith på 458. De ligger ikke efter hinanden, men i alfabetisk rækkefølge, så jeg kan ikke finde, om de havde en tjenestekarl eller tjenestepige.
William ejede ikke sin farm, men lejede sig ind. Hans indtægt var 800 Dollar, deudover har de været næsten selvforsynende med mad. De svin, der døde af kolera, fik man åbenbart erstatning for.

Denne liste er guld værd. Man kan se besætningens størrelse, dyrenes alder og deres værdi.


Marie og Villiam fik en tredie datter, som kun blev 6 dage gammel. Hun blev begravet på Mount Hope Cemetery i Battle Creek.
Når de ikke var ejere af farmen, var det lettere at flytte. Det samme gjorde Jens Peter adskillige gange. Så da der er folketælling i 1920, findes de i Morgan Township, Woodburry County. Det ligger tæt på Battle Creek.
På en gammel hjemmeside, har jeg fundet denne tekst om Morgan. Siden eksisterer ikke mere.

”There is no postoffice, no store, no mill, no church, no cemetery, and no industrial establishment of any kind, simply corn growing and cattle and hog raising. The land is first class, and some of the finest cattle produced anywhere, are sent to the railroad stations for shipment, whilst large quantities of corn are sent to Anthon and Liston.”

Her ses et udsnit af folketællingen 1920:
William lejede stadig sin farm. Han emigrerede i 1906 og Mary i 1907. De var nu blevet amerikanske statsborgere, og der står 1913. Det undrer mig lidt, for i 1915 blev der svaret nej til, at de var amerikanske statsborgere. Familien havde en 20-
årig tjenestepige.

I 1925 var der igen folketælling i Iowa, men her har jeg ikke fundet familien. Jeg tror, William havde opgivet at være landmand, så i 1930 findes de i en anden stat.

Nebraska

Der var ikke en folketælling i 1925 i Nebraska. Det var noget de enkelte stater kunne afgøre. Min eneste mulighed for at finde familien er via ”US City Directories”. Da jeg ved, de boede i storbyen Omaha i 1930, er det jo bare med at gå i gang, men der er mange her, der hedder William Jensen, og ægtefællerne er ikke skrevet med ind. Alligevel er jeg sikker på, at dette er William i 1926 og 1929.
William har ikke kunnet se en fremtid indenfor landbruget. Så de flyttede til en storby. Omaha havde ca. 200.000 indbyggere i 1925. Da William var interesseret i maskiner, blev han streetcar operator, også kaldet motorman.  Oversat betyder det vognstyrer på en sporvogn. Han var ansat i samme firma i 1925 og 1929. Dette firma stod for drift af sporvogne.Billede af en sporvogn i Omaha fra 1910 - 1920.


Marie Magdalene og datteren Edith i 1928

Adressen i 1928 er den samme som i 1926.
Fra 1929 og fremefter boede de på adressen 3007 Webster Street. Jeg har fundet placeringen på et kort, men i dag er der ingen beboelse her. Omaha ligger ved Missouri-floden.

Census 1930:
Familien havde haft råd til at købe egen bolig, og den havde en værdi af 3000 dollar. De havde radio. William var "motorman" på en "street car", altså vognstyrer på en sporvogn. Både William og Marie er amerikanske statsborgere, og årstallene for immigration er rigtige. Deres hus lå i øvrigt meget centralt for Williams arbejde, idet sporvognsremisen lå tæt ved.

Begge piger boede hjemme. I deres hus var der også en lejlighed, de lejede ud. Her boede Ora B Smith, der var enke, og hun betalte 18 dollar om måneden i leje. Hendes søn Lewis havde forelsket sig i den yngste datter, og den 6. sept. 1930 blev de gift i Red Oak, Montgomery County, Iowa. I vielsespapirerne står der, hun var 19 år, men hun var kun 16.

I U.S. City Directory kan jeg finde William og Mary i 1934 og 1936. De boede stadig i samme hus 3007 Webster Street, og William var operator. Lydia boede stadig hos forældrene i 1936 og var single. Hun var supervisor, altså tilsynsførende med et eller andet.

Billedet til venstre har jeg fået af Kathy Ballard. Jeg tror, huset bagved er 3007 Webster St. Personerne er fra venstre Lewis, Edith, Lewis’s mor Ora Smith og Lydia.

Billederne herunder fundet ved google-søgning. Viser sporvogne i Omaha.
Avisen Wright County Monitor skrev 1. august 1935William og Marie fik gæster i 1935. Det stod i avisen i Belmond, hvor Maries bror og svigerinde boede og drev en restaurant. De opholdt sig en hel uge i Omaha, så jeg tror, de alle 4 har taget en tur med sporvognen rundt i byen.
3 år efter dette billede blev taget døde Marie, nemlig den 27. januar 1939.
Nekrolog:

Marie Magdalene Jensen (Pedersen) Of 3007 Webster St. Age 56 years. Survived by her husband, Wiliam Jensen; 2 daughters, Mrs Edith Smith (Jensen). Mrs Lydia Willis, Smith, (Jensen) of Omaha, Nebraska. Her 3 sisters Mrs. Soren Krogh (Pedersen). Mrs. Pauline Jensen (Pedersen); Racine, WI. Mrs. Gretha Jensen (Pedersen) Denmark. 2 brothers Jens Pedersen, Oto, IA. Soren Pedersen. Belmont IA. and 3 Grand childeren. (Edith's) Ronald Smith, Robert Allen Smith, Wanda Louise Smith.

Services at Crosby-Calson-Meyer Mortuary at 2pm. Monday. Interment Hillcrest Memorial Park.
William blev gift igen den 16. januar 1940 med Dagmar Larsen, så da der var folketælling igen i 1940 boede de sammen i huset på 3007 Webster Street.
Folketællingen 1940 fandt sted 9. april. Som det fremgår her boede Dagmar i samme hus i 1935 (sidste kolonne). jeg ved, at Dagmar passede Marie Magdalene de sidste år af hendes liv, fordi hun var alvorligt syg. Fred Benders og hans kone lejede en lejlighed i 1940 og betalte 30 dollar om måneden i husleje. Husets værdi var åbenbart meget mindre end i 1930. (Fra 3000 til 800 dollar)

Dagmar havde ikke noget job, og William var stadig ”motorman ved electric railway”, og hans årsindkomst var 1620 dollar. Han havde ikke været arbejdsløs.

Begge døtre boede i 1940 i nærheden, Edith boede med sin mand Lewis Smith og 3 børn 2215 Webster Street, og Lydia boede med sin mand Shirley Willis 2619 Cuming Street. Lydia fik ingen børn.


I 1946 og 1951 boede de stadig i Omaha, men nu på en anden adresse.

Han var Tram operator, altså stadig vognstyrer. I 1951 står der ”Driver”. Det kan så være umuligt at vide, om sporvognen var skiftet ud med et andet køretøj. William var 67 år og kunne vel trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

De fleste 1. generationsindvandrere - i hvert fald i min familie - blev i den stat, de kom til, men det gjaldt ikke William. Han kom i 1906 til Racine, blev gift i 1907. De flyttede ca. 1911 til Iowa og i 1920’erne flyttede de til Nebraska. På et tidspunkt efter 1951 flyttede William til Arkansas med sin nye kone.

Hans døtre flyttede til Californien, men William og Dagmar havde udset sig et paradisisk sted at blive gamle. William døde i Hot Springs National Park, men jeg har ikke fundet en adresse på dem i området omkring Hot Springs. Området omkring Hot Springs er spækket med varme kilder og mange termalbade og mondæne badehoteller. Hot Springs er også en by med almindelige huse.
William døde 92 år gammel. Da jeg endnu ikke har fundet en nekrolog, kan jeg kun gætte på, at han og Dagmar ikke boede i selve byen, men derimod i nærheden af Black Spring, hvor de ligger begravet. Black Spring ligger i skoven, langt ude på landet. Ved kirkegården ligger en baptist kirke.  Det kan også være fordi de var baptister, at de blev begravet her.
Dagmar døde i 1983.

Herunder et kort over området. Black Spring er markeret med pilen.

 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold