Jens Mortensen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Jens Mortensen

Slægt > Emigranter USA 2
Kittas tiptipoldefar:

Jens Mortensen
1813 - 1893
Jens Mortensen blev født i Gjøl Sogn den 26. april 1813. Præsten i dette sogn skrev kun dåben ind. Hans forældre, Morten og Gjertrud, blev gift 25. marts 1812, ligeledes i Gøl Sogn. Jens havde 2 yngre brødre, Søren, som blev født i Hune Sogn, og Niels, som blev født i Saltum Sogn. At familien flyttede fra sted til sted fortæller, at de var fattige.

I 1834 boede Gertrud alene, men var gift. Hvor hendes mand var henne, har jeg ikke kunnet finde. I 1845 var hun enke.

FT 1834 Hjørring, Hvetbo, Aaby, Vedsted By., et Fattighus.
Gjertrud Sørensdatter, 55, Gift, Inderste.
Jens Mortensen, 21, Ugift, hendes Børn.
Søren Mortensen, 19, Ugift, hendes Børn.


Moderen boede i fattighus med de 2 sønner. Hvorfor var de ikke tjenestekarle på en gård? Familien blev altså forsørget af fattigvæsenet.

Jens fik en datter med Mette Pouline 4½ måned før ægteskabet. De blev viet 16. apr. 1845 i Skæve kirke. På det tidspunkt var Jens 31 år og havde ikke gæld til fattigvæsenet.

Mette Pouline og Jens fik 6 børn:
Jensine Pouline      1844 - 1922
Martin Peter           1847 - 1931
Marie Magdalene    1849 - 1862
Lauritz Stestrup     1851 - 1851
Karen                    1852 - 1856  
Johanne Fredrikke  1855 - 1856

I 1856 boede familien på et lille husmandsted i Klitten i Vedsted, Åby Sogn. Jens var husfæster. Dette år skete der store omvæltninger. Mette Pouline døde 41 år gammel den 9. jan. 1856. Dødsårsagen er ikke noteret.
I Åby Kirke havde familien 3 begravelser
og et bryllup i løbet af ½ år.


Johanne Frederikke døde 4½ måned gammel den 5. marts 1856. Samme måned giftede Jens sig igen. Ane Kirstine Jacobsdatter og Jens holdt bryllup den 28. marts 1856. Jens har måttet arbejde som daglejer for at forsørge sin familie, så der har været behov for en kvinde i huset. Ulykkerne stoppede ikke her. Karen på 4 år døde den 15. juni 1856. På samme side i kirkebogen optræder 3 dødfald, som berører den samme familie. Det må have været en ufattelig sorg.
Ane Kirstine var 35 år, da hun blev gift med Jens. I 1855 var hun tjenestepige på Rævkjærgaard. Ved brylluppet var forpagter Jacobsen fra Rævkjærgård forlover.

FT 1860 Hjørring, Hvetbo, Aaby, Sanden, Et hus
Jens Mortensen, 47, Gift Husmand,. husfade,r Gjøl, H.a.
Ane Kirstine Jacobsdatter, 38, Gift, Hans kone, Øland, H.a.
Marie Magdalene Jensen, 10, Deres barn, Jetsmark S.


Jens og Ane Kirstine fik ingen børn. I 1860 var Martin 13 år - han boede hos sin moster i nærheden. Marie Magdalene døde 3 dage før sin 13 års fødselsdag. Hun døde af mæslinger. I marts og april 1862 var der 5 børn i sognet, der døde af denne sygdom.

I 1862 boede Jens og Ane Kirstine på Rævkjærgårds Mark. Det ser ud til, at de hele tiden lejer eller fæster huse, som tilhører denne herregård. Ud af Jens’s 6 børn var der nu kun de 2 ældste tilbage.

FT 1870 Hjørring, Hvetbo, Aaby, Rævhede Kjær, Et huus
Jens Mortensen, 56, Gift Husfader, Arbeidsmand, Gjøl Sogn, Hjørring Amt
Ane Kirstine Jacobsdatter, 48, Gift Husmoder, Broust Sogn, Hjørring Amt


Jens’s ældste datter boede i nabosognet. Der var ikke længere, end de nemt kunne besøge hinanden. Efter 1869 kunne de ikke lige besøge Martin, idet han var rejst til Amerika. Han havde bosat sig i Texas. Hans historie finder du her.

Da Martin i 1878 havde udsigt til at få egen farm, inviterede han sin far og stedmor til at bo (komme på aftægt) hos ham og hans nye lille familie i Texas. Jens var 65 og Ane Kirstine 57, så  de må have haft et godt helbred, at de turde begive sig ud på den lange rejse. Det var det de gjorde, og de kom igennem indrejsekontrollen på det gamle fort Castle Garden.

Jeg tror de gned øjnene, da de så New York.
Fra Åby til Hamborg
Fra Hamborg til Le Havre
Fra Le Havre til New York

Sejlturen varede i 14 dage. Nu skulle de selv finde ud af den lange rejse til Meridian i Texas.

Når man tænker på, at Jens og Ane Kirstine næppe havde været længere væk end i Ålborg, er det imponerende, at de gennemførte den lange rejse.
Dampskibet Lessing blev bygget i 1874 og indsat i 1875 for dette selskab. Det blev ombygget i 1882. Du kan læse mere om skibet på denne hjemmeside.
Det er svært at vide, hvordan forholdene var på Martins farm. Han fik først papir på sine 160 acres jord den 2. dec. 1878. Vi må gå ud fra, at han havde taget forskud på glæderne og bygget et hus. Hvis man kigger på ”settler houses” fra den tid, kunne det være alt fra jordhytter til blokhuse. I hvert fald har huset ikke været bygget af mursten, som Jens og Ane kendte fra Danmark.

Ved folketællingen i 1880 var de 7 personer i husstanden.

Census 1. Juni 1880, Meridian, Bosque County, Texas
Jenson, Martin P., W, M, 33, farmer, born in Denmark
- , Johane, W, M, 22, wife, keeping house, born in Norway
- , Marie C., W, S, 5, born in Texas
- , Jens E. W, S, 3, born in Texas
- , John P. W, S, 1, born in Texas
Martinsen, Jens, W, M, 69, Boader, born in Denmark
Martinsen, Anne, W, M, 59, wife, born in Denmark


Man må håbe for Martin, at Jens stadig kunne arbejde og hjælpe til. Noget tyder på, at Ane Kirstine ikke følte sig godt tilpas. Måske følte hun sig tilovers, måske havde hun hjemvé, måske kunne hun ikke klare varmen og det fugtige klima. I hvert fald findes hun i Danmark i 1882 og 1884, hvor hun var fadder til Jensine’s børn. Præsten har skrevet hende som enke, men det var hun jo ikke.

I september 1880 døde 2 af Martins børn, sikkert af en smitsom sygdom, for der er kun 4 dage imellem. Jens og Ane klarede skærene.

Når man bor langt fra hinanden, opstår der et behov for at eje et billede af den savnede person. Jeg tror, at det er årsagen til, at vi har et billede af Jens Mortensen og et billede af hans datter i Danmark, Jensine Pouline.
Jensine Pouline Jensdatter, Jens's datter.

Bag på billedet har min morfar skrevet Jens Jenssøn. Der er ingen Jens Jensen i familien, så billedet er Jens Mortensen.
13 år senere døde Jens, så havde han da egentlig gjort det meget godt.
Han blev begravet på samme kirkegård som de 2 små børnebørn.
Kirkebogen er skrevet på dansk. Anne Kirstine er skrevet som ægtefælle, og det betød, at hun stadig levede.
I flere år har jeg ikke vidst, hvad der skete med Ane Kirstine. Hun var nemlig rejst hjem til Danmark igen, idet hun var fadder til 2 af Jensine's døtre. Så jeg tænkte, at hun ikke kunne finde trives i Texas, men for ca. 1 år siden fik jeg et forslag fra ancestry på hendes død. Hun blev skrevet ind som død i samme kirkebog, som Jens. På kirkegården findes der ingen gravsten med deres navne, men hun døde 26. februar 1901 i Meridian, Texas.
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold