Mette Pouline Pedersen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Mette Pouline Pedersen

Slægt > Emigranter USA 2
Kittas oldemors søster:
Mette Pouline Pedersen
1872 - 1963
Min oldemor Margrethe Pedersen oplevede, at fem af hendes søskende emigrerede. Tidligere havde hendes morbror og morfar valgt at tage til USA. Da Margrethe blev uønsket gravid og fødte min morfar, blev hun svigtet af faderen til barnet. Han valgte at rejse til USA, så det var heldigt for mig, at min oldemor blev boende i Danmark.

Mette Pouline var den første af min oldemors søskende, der rejste over Atlanten. Før jeg begyndte at slægtsforske, havde jeg aldrig hørt om hende.

Hendes navn blev i USA til Pauline, så det vil jeg kalde hende her. Hun blev født i Jetsmark Sogn, Hjørring Amt. Forældrene boede i Tranekær og havde en lille gård. Hendes far var også tækkemand, så han har kunnet tjene lidt ekstra penge. Hun var nummer 3 af 10 søskende, men 2 døde som spæde, så der var 8 børn, der skulle forsørges. Hun var opkaldt efter sin mormor, som var død 16 år før.

Pauline blev konfirmeret i Jetsmark Kirke 18. april 1886 og fik karakteren g+ i kundskab, så hun havde nok ikke hørt så godt efter. Eller måske havde hun meget fravær, fordi hun skulle arbejde som tjenestepige eller hjælpe hjemme. Pauline forblev dog i den lutheranske tro hele livet og blev ikke revet med af forældrenes religiøse vækkelse.

På denne egn opstod omkring 1890 en religiøs retning, der stod udenfor folkekirken.
Den har nogle lighedspunkter med baptister, men er protestantisk og blev kaldt frimission. Den var inspireret af svenske og amerikanske prædikanter. Børn blev ikke døbt og konfirmeret i folkekirken, og ved begravelse var der ingen jordpåkastelse. Paulines forældre var med i denne bevægelse.

Måske var det derfor Pauline ikke blev gift i Jetsmark kirke. Det kan være, at forældrene ikke billigede ægteskabet, da hendes kæreste var en fattig fyr, der som barn havde modtaget fattighjælp. Pauline var deres ældste datter, og hun var gravid i 3. måned, da der blev lyst første gang den 30. marts 1895. Dagen efter blev der lyst igen, men så skete der ikke mere i Jetsmark Sogn. På dette tidspunkt var Pauline tjenestepige på Refkærgård. Den sidste sætning i Michaels rubrik, kan handle om gæld til fattigvæsenet.


Pauline blev gift i Aaby Kirke 9. maj 1895, og hendes far var forlover, så forældrene må jo have accepteret forholdet og accepteret, at de ville tilhøre folkekirken.

Først boede de en kortere periode i Ålborg. Her blev deres første barn født 13. september 1895 i Vor Frue Sogn. Hun kom til at hedde Anna Thomine Andersen, opkaldt efter sin farmor, der hed Ane Antomine. Lidt modernisering skulle der til.

Familien kom senere til at bo i Børglum Sogn, hvor hendes mand havde haft bopæl hos sin mor før vielsen. På kortet er Jetsmark Sogn markeret rødt, Poulines fødesogn, og Børglum Sogn er blåt.

Michael var arbejder, og børnene kom tæt efter hinanden.
1. Anna Thomine 13. september 1895
2. Jens Christian 19. februar 1897
3. Laurine 10. juli 1898
Michaels ældste bror Carl Martinus Andersen var emigreret til USA i 1886. Han havde giftet sig med en dansk pige, og de havde fået 4 børn. Broderen kaldte sig Charles i USA, og i 1900 boede han i Kenosha, Wisconsin.

Denne bror ville gerne hjælpe Michael med at skabe sig et liv i USA. Den 7. marts 1900 rejste Michael med dampskibet Hekla fra København til New York, og hans bror havde betalt billetten. Han ankom til New York 24. marts 1900.

Pauline blev hjemme i Danmark, hvor hun jo havde 3 små børn og desuden var gravid igen. Michael slog sig ned i Racine i Wisconsin. I denne by var der en meget stor gruppe af danske migranter. Racine ligger meget tæt på Kenosha. Jeg må gå ud fra, at han havde fundet en bolig og noget arbejde, så han kunne forsørge sin familie.
Annonce i Hammel Avis 1901:

Michael var hurtig, og når man tænker på, hvor lang tid breve har været undervejs, er det imponerende, at han fik sendt billetter hjem til Pauline, så hun kunne sejle fra København den 13. juni 1900. Måske var det i virkeligheden broderen, der betalte rejsen.

Forestil dig at få pakket til en rejse, hun vel ikke kunne forestille sig på forhånd, at lukke hjemmet ned, sige farvel til familien og hanke op i 3 børn på 4, 3 og 1 år. Dertil kom, at hun var i 6. måned. Imponerende!

Alene rejsen til København må have været anstrengende. Jeg tror, hendes hoved har været fuldt af disse tanker:
Bare børnene nu ikke blev syge,
så kom de nemlig ikke med båden.
Havde de mad nok med til rejsen?
Hvad med pengene, hvad skulle hun gøre, hvis de slap op?
Hvordan ville børnene klare søsygen?
Man havde hørt om folk, der blev syge og døde undervejs.
Pauline sejlede med dette skib: "SS Norge", som i 1900 tilhørte DFDS. Ruten gik fra København til Christiania (Oslo), til Kristianssand og endelig New York. I passagerlisten står der, at hendes mand havde betalt billetten, og at hun havde billet helt frem til Racine. Der er nok den mulighed, at det var Michaels bror, der havde betalt billetterne til Pauline og børnene.

Det var bestemt ikke ufarligt at krydse Atlanten. Dette skib havde i 1898 en kollision med et mindre fartøj, som dog ikke medførte størrre skader på "Norge", men 28. juni 1904 stødte skibet på nogle klipper ved Rockall, 500 km vest for Skotland. Dette medførte, at der kom huller i skroget, og skibet trak vand ind. Det sank. Der var kun 8 redningsbåde til i alt 251 personer, og da der var 795 personer ombord, må der have været total panik. 635 druknede og 160 blev reddet.



Pauline rejste jo heldigvis 3 år før katastrofen, og ankom til New York 1. juli 1900. Af passagerlisten fremgår det ikke, at hun rejste sammen med nogen, så hun måtte selv finde ruten, hun havde billet til, for at komme til Racine i Wisconsin.

Den sidste del af rejsen, som sikkert var med tog, har da været ligeså anstrengende som sejladsen. 3 børn, der skal på toilettet, have mad, sove osv. Fik de en siddeplads, eller måtte de stå op? Jeg aner ikke hvor mange gange, man skulle skifte tog, og hvor lang tid, den rejse tog.

Pauline har været sej.
Livet i Racine

I Racine var der i 1900 ud af en befolkning på 45.000 lidt mere end 3.600 danske. Selv om Pauline og Michael vel ikke kunne sige mange ord på amerikansk, da de ankom, var der mange muligheder for at tale dansk og få hjælp. Det må have været overvældende at komme til en by med så mange mennesker. Her er billeder fra Racine fra 1900 til 1910:
I 1905 var der en folketælling, og man kan se, at det var lidt svært at få tællingskommisæren til at forstå de danske navne:

Census 1. juni  1905 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Anderson, Marid, head, 39 years, married, born in Denmark, Com. Labor, employed 8 month, rent his house
-, Lena, wife. 33 years, married, born in Denmark,
-, Christ, 9 years, child, born in Denmark
-, Laura, 6 years, child, born in Denmark
-, Arnold, 4 years, child, born in Wisconsin
-, Walter, 1 years, child, born in Wisconsin
-, Annie, 9 years, child, born in Denmark


Michael var almindelig arbejder. Det havde været rart med flere oplysninger. 4 måneder har han været arbejdsløs. Det har ikke været sjovt at forsørge så mange børn.
Denne lille notits blev bragt i Racine Journal Times den 22. september 1905. Der er 50 % chance for, at det ikke er Paulines mand, idet der var 2 mænd i Racine, der hed Michael Andersen, og begge var arbejdere.

Denne person arbejdede for Reichart Construction Co, og han havde været ude for en ganske alvorlig arbejdsulykke med fraktur i begge skuldre og andre skader. Fra Beloit til Racine er der 73 miles ad nuværende veje. Tænk at transportere en svært tilskadekommet så langt.





I 1907 emigrerede Paulines 2 søstre, og kom også til at bo i Racine. Der blev taget et billede af de 3, men der er ikke årstal på. De ser så unge ud, så det må være taget kort tid efter, de er ankommet til Racine.

Marie Magdalene ankom til New York 14. maj 1907. Hun var single på det tidspunkt.

Frederikke ankom til New York 9. juni 1907 med mand og 1 barn






Billedet har jeg fået af Lindy og Tammy Pedersen i Sioux City.
For mig er det en skat.

Siddende Pauline, stående fra venstre Marie Magdalene og Frederikke.
I folketællingen 1910 kan vi se, at Michael efter 10 år i USA stadig ikke taler engelsk. Det må have betydet begrænsede muligheder for jobs. Han havde ikke fast ansættelse i et firma, men var løsarbejder. Han havde ikke været arbejdsløs i 1909, og han havde et arbejde 15. april 1910. Det arbejde, han har kunnet få, må have været hårdt fysisk arbejde. Den ældste datter havde også job. Domestic må betyde husligt arbejde.

Census 28. april 1910 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Anderson, Michael, head, 44 years, married, born in Denmark, emigration 1900, speak Danish, Profession:
Laborer, Odd Jobs, rent his house
-, Paulena, wife. 38 years, married, born in Denmark, born 7 children all alive, emigration 1900, speak English, Occupation: none
-, Anna T., 14 years, daughter, born in Denmark, emigration 1900, speak English, Profession: Domestic, House Out
-, Christ, 9 years, son, born in Denmark, emigration 1900, speak English, none
-, Lorena, 11 years, daughter, born in Denmark, emigration 1900, speak English, none
-, Arnold, 9 years, son, born in Wisconsin
-, Walter, 6 years, son, born in Wisconsin
-, Edna, 4 years, daugther, born in Wisconsin
-, Charles, 11/12 years, son, born in Wisconsin


Jeg tror, at Pauline har haft svære betingelser de første 10 år i USA, og det er utrolig flot at få 7 børn, hvoraf ingen døde.

Deres adresse var 1452 Twelveth Street i Racine. På den adresse ligger der ikke noget hus i dag, men gaden findes.
City Directory i 1911 er ikke lagt ud på nettet, men i 1912 står Michael ikke mere i adressebogen. Derimod står Pauline der på samme adresse.

Hvad er der sket?

Er Michael død? Dødsfald i denne periode kan ikke findes i Racine. Er de blevet skilt?
Han nævnes ikke i nekrologen, da Pauline døde. Er han rejst hjem til Danmark?
På et tidspunkt før 1918 giftede hun sig med Anton Johan Jensen. Han var født i Jerslev Sogn, Hjørring Amt 18. oktober 1879. Han havde giftet sig med Ane Marie Jensen 10. december 1901 i Mygdal Sogn. De bode derefter i dette sogn, og her var han husmand. De fik 2 børn. I april 1905 rejste han til Racine og konen og børnene og konens søster fulgte efter ½ år senere. Søsteren kan jeg finde i Racine, men ikke Anton og Ane Marie. De må bosætte sig et andet sted. Det har indtil videre ikke været muligt at finde familien.

Anton var gift med Pauline i en kortere periode, og der optræder ikke nogen af hans børn på deres adresse, så det er lidt underligt. Vi ved helt sikkert, at Pauline var gift med Anton 12. september 1918, hvor han var på tvungen session:
Anton var ikke født i 1881, men 1879. Om han opgav forkert fødselsår for at komme i hæren, kan jeg ikke vide. Anton var altså 7 år yngre end Pauline.

Anton blev stedfar til 7 børn. Da 3 af Paulines sønner var soldater i 1. Verdenskrig, og der var ikke så mange hjemmeboende børn i 1918.

Census Januar 1920 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Jensen, Anton J., head, 39 years, married, born in Denmark, emigration 1905, able to read and write   English, Occupation: Laborer, Industry ?, owner of house, Mortaged
-, Pauline, wife. 48 years, married, born in Denmark, emigration 1911, Alien, able to read and write English,   Occupation: none
-, Edna, 13 years, daugther, born in Wisconsin, Occupation: none
-, Charles, 10 years, son, born in Wisconsin, Occupation: none
-, Arnold, 19 years, son, born in Wisconsin, Occupation: Laborer, Industry ?


Ancestry giver ikke noget bud på det firma Anton og Arnold er ansat i, og jeg kan heller ikke tyde, hvad der står. Paulines børn må finde sig i at blive skrevet med efternavnet Jensen i denne folketælling.

12. Juli 1921 blev Anton amerikansk statsborger. I dette papir var han født i 1880.
Center Street ligger tættere på bymidten. Nederst i kortet ses 12th Street, hvor Pauline havde boet med sin først mand.

I september 1926 var Pauline 54 år. Hun var med til at starte en pårørende-organisation i Racine, som hed:

Womens Auxiliary, Veterans of Foreign War



Pauline er omtalt i avisen mange gange i forbindelse med denne organisation, så det har været en meget vigtig del af hendes liv. Hun var på talerlisten den 26. april 1940, hvilket jeg synes er sejt og stærkt. Hun må have været respekteret og velintegreret.



Se avisartiklen i stor størrelse

Da man ikke kan finde skilsmisser i Wisconsin, er det svært at vide, hvornår Pauline og Anton blev skilt. Men mellem 1921 og 1924 opgiver Anton at være amerikansk statsborger. Han findes i København i 1924, hvor han blev gift med Anna Margrethe Lisborg. Anna Margrethe var født i 1900 og parret fik i hvert fald 2 døtre. Anton døde i Bangsbostrand Sogn ved Frederikshavn 26. maj 1949 - 69 år gammel.

I adressebogen for 1925 ser det ud til at Pauline stadig er gift med Anton, der nu er smed. Måske vidste hun slet ikke, at fuglen var fløjet......

Pauline blev ved med resten af livet at kalde sig Mrs. Pauline Jensen.
Census Januar 14. april 1930 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Jensen, Pauline, wife, 58 years, head, widow, owner of house, value: 3500, Radio Set, born in Denmark,  emigration 1900, NA, Occupation: none
Andersen, Arnold, 29 years, son, single, born in Wisconsin, Occupation: Mecanic, Garage, WW
Andersen, Edna, 23 years, daugther, single, born in Wisconsin, Occupation: Nurse, Hospital
Petronele, Nina, 29 years, roomer, single, born in Lithuania, emigration 1922, Alien, Occupation: Stitcher, Factory


Pauline oplyste, at hun var enke, selvom Anton var forsvundet og levede et nyt liv i Danmark. Boligen havde en temmelig høj værdi, og hun ejede en radio. Hun opgav ikke et job, men hun har en pensionær og 2 hjemmeboende voksne børn, der tjente penge. Hun bliver boende på denne adresse i mange år, så det må have løbet rundt økonomisk.
Pauline oplyste, at hun var amerikansk statsborger. Jeg har ikke fundet naturalizationspapirer.

I City Directory stod hun uden markering af Anton i 1931, men i 1933 blev hun noteret som enke efter Anton Jensen. Og sådan blev hun i årene fremover skrevet ind i adressebogen.

Næsten alle år boede Pauline sammen med sin datter Edna, der var sygeplejerske. På et tidspunkt har Edna overtaget ejerboligen for den 15. September 1939 står der denne notits i Racine Jounal Times:
Og ved folketællingen 1940 var Ednas mand ejer af 815 Center Street:

Census 5. april 1940 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Kosterman, Lawrence, head, 30 years, married, owner of house, value: 4000, born in Wisconsin, Occupation: Receiving Clerk, Employed: 52 weeks, Income: 1450
-, Edna, 32 years, wife, married, born in Wisconsin, Occupation: None, Employed: 26 weeks, Income: 800
Jensen, Pauline, mother in law, 68 years, widow, born in Denmark, NA, Occupation: none, Income: 0
25. januar 1942 blev Pauline 70 år. Den 23. januar 1942 bragte avisen dette billede af Pauline i anledning af hendes 70 års fødselsdag. Det er det eneste billede, jeg har af hende.

Mellem 1943 og 1947 flyttede Pauline til en ny adresse: 754 Villa Street. Denne adresse havde Edna og Lawrence Kosterman også, så Pauline har haft en tryg alderdom.

Da hun blev 85, skrev avisen om, hvordan hun blev fejret af veninderne fra Womens Auxiliary, Veterans of Foreign War. Det blev bragt i Racine Journal Times 23. januar 1958.
















Dette avisklip rummer en beskrivelse af Paulines liv, som ikke engang rummes i hendes obituary. På trods af et benbrud, som gjorde hende gangbesværet, levede Pauline 5 år mere. Hendes liv havde været fyldt af store beslutninger, glæder og sorger og et arbejdsomt liv for at forsørge 7 børn.











Hun døde 4 dage, før hun ville være fyldt 91 år.
Som den eneste af den store søskendeflok fik Pauline også en nekrolog i den danske avis:


Den Danske Pioneer 7. februar 1963
Pauline og hendes børn findes på


 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold