Gdańsk - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Gdańsk

Rejseliv > Tur til Polen 2019
Togtur til Gdańsk
Vi boede stadig i Malbork. Campingpladsens reception bestilte en taxa, og vi blev kørt til Banegården. Der var for langt at gå. Der var heldigvis en betjent billetluge, og damen hjalp os til at få to seniorbilletter. Det krævede ikke nogen dokumentation. Hmmm... er rynkerne blevet så markante?

Der er rart at have god tid!
Efter en behagelig togtur, hvor vi fik siddeplads, ankom vi til denne fantastiske by. Vi var fuldstændig benovede over den pompøse banegård Gdańsk Główny, som er bygget fra 1894 til 1900 og indviet 30. oktober 1900. På det tidspunkt var området tysk, og byen hed Danzig.
Den gamle bydel ligger et kvarters gang fra hovedbanegården. Vi nåede kun at være i den gamle bydel og ved havnen. Som det fremgår her, var der mange turister og mange spisesteder i Głównje Miasto, som den gamle bydel hedder. Under 2. Verdenskrig blev Gdańsk svært beskadiget, og husene her er genopbygget.

Læg mærke til husgavlene, der vender ud mod gaden. Det er typisk for tyske hansestæder. Man betalte skat efter, hvor mange meter fasade, der vendte ud mod gaden, og så var det smart at placere husene med gavlen vendt mod gaden.
Maria Kirken - på polsk Bazylika Mariacka, set fra 3 vinkler. Efter 200 års byggeri stod den færdig i 1502 og er verdens største murstenskirke.

Billedet herunder til venstre:
ul. Mariacka - til højre: hovedgågaden Długi Targ.
Vi fandt en stille gade og var heldige at få forrygende god mad. Violinisten stod ganske vist et andet sted. Det kunne ellers have været fedt med klassisk musik til maden.
Det Store Arsenal - Wielka Zbrojownia - blev bygget i perioden 1600-1609. Under 2. Verdenskrig blev det lagt i ruiner - men efterfølgende genopbygget. Bygningen rummer idag kunstudstillinger. I stueetagen er der en lille café.
Lige bag Neptun-fontænen ligger Dwór Artusa eller Artushof, som er det tyske navn for den smukke bygning. Artushof er nok den bedst kendte bygning i Gdansk. Bygget i midten af det 14. århundrede. I det 17. århundrede blev facaden lavet.

På de øverste etager er der historiske udstillinger. I lighed med Arsenalet blev Artushof ødelagt under 2. Verdenskrig, men genopbygget ud fra gamle fotografier og tegninger.
Den Grønne Port, "Zielona" blev fædigbygget i 1558. Bygningen var residens for Polens konger. I dag er der Nationalmuseum. Da Lech Walesa var præsident, havde han kontor her.

Den Gyldne Port, "Zlota Brama" blev bygget i 1612.
Kaffe, kaffe, kaffe ...

Rådhuset rummer i dag Gdańsk's Historiske Museum.

Man bliver aldrig træt af skønne kvinder, smukke huse og smalle gyder.
Den gamle havnekran er Gdansk's vartegn - ingen turistbrochure uden dén.
Denne markedshal i baggrunden blev indviet i 1896. Den hedder Hala Targowa. Der er 4714 m² i 3 plan. Vi blev ikke fristet til at købe noget, der manglede hygge.Nyeste model i elbil ..


Vil du ha' en tur?
Den er ikke gratis.
Halmtårnet Baszta Słomiana. Gammelt krudttårn bygget i 1346. Den nuværende form fik tårnet 100 år senere. 12 m højt. Væggene nederst er 4 m tykke.

Statuen står foran Sct. Nicolas Kirke, og forestiller Swietopelk II, som levede fra 1190 til 1266. Han var en hertug, som regerede over området ved Gdansk.
Nu var vi godt ømme i fødderne og mættede af indtryk, så det var dejligt at se tårnet på banegården.


 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold